Penge Mackie a Tamási Áron Színházban

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 10. 19. 13:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társulat történetének legnagyobb költségvetésű produkcióját mutatták be a közelmúltban a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Bertolt Brecht Bocsárdi László által rendezett Koldusoperája a háromszéki társulat színészeinek kivételes énekesi képességeit is igazolta.

A Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben színpadra állított Brecht-produkció előélete 2017-re nyúlik vissza. Bocsárdi László, a háromszéki társulat igazgató-rendezője egy sikeres Tosca-előadás után beszélgetett a szervezőkkel a jövőbeli együttműködésről, megemlítve, hogy régi álma a Koldus­opera megrendezése, ám az előadás olyan költségeket feltételez, amilyenről Sepsiszentgyörgyön nem is álmodhatnak. A jogdíjak, kották ellenértéke mellett élő zenekar és kórus foglalkoztatását is feltételező előadás ugyanis az egyik legdrágább a műfajban.

– Egy év múlva megkerestek, hogy szeretnék, ha szegedi bemutatóval megcsinálnám a szentgyörgyi társulattal az előadást. A 140 ezer eurós előadás költségeinek háromnegyedét ők állták – idézte fel Bocsárdi. Koncepciójában a rendező nem azt a magyar fordítást használta, amely operettes vagánynak állítja be a főhős Bicska Maxit. – A szálkás német fordításra mentünk vissza, ahol kés, penge szerepel Mackie neve mellett. A szerepet általában a bonvivánnal, a szépfiúval játszatják el, akire buknak a lányok. Én nem egy klasszikus szívtiprótípust akartam, szerintem akkor nyílik meg jobban a darab, ha Penge Mackie gengszter, és nem szépfiú, akkor válik igazán kegyetlenné a vége, amikor ezt a gengsztert felmentik a halálos ítélet végrehajtása alól – indokolta Bocsárdi, miért bízta a főszerepet Erdei Gáborra.

A hepiend sem szokványos. A zárójelenetben rágógumizó emberek lobogtatják a brit zászlót, így csúcsosodik ki annak a világnak a cinizmusa, eresztenek tüskéket a negédes formák, miközben az akasztófán lógó Penge Mackie hirdeti, hogy úgyis megmentik.

A csaknem hetven személyt felvonultató előadást valószínűleg ötször láthatja a helyi közönség, pályázati finanszírozással viszont több erdélyi és Kárpát-medencei magyar vidékre el tudják vinni a produkciót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.