Pink Floyd pompeji romokon

Az első hazai Pink Floyd tribute-zenekar, a Keep Floyding koncertezik, majd levetítik a Pink Floyd Live at Pompeii koncertfilm digitálisan felújított rendezői változatát.

Pataki Tamás
2019. 04. 18. 12:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első hazai Pink Floyd tribute-zenekar, a Keep Floyding koncertezik, majd levetítik az 1972-ben készült Pink Floyd Live at Pompeii koncertfilm digitálisan felújított rendezői változatát ma este a Pólus moziban.

Az idén húszéves fennállását ünneplő Keep Floyding tizenegy fős, évek óta állandó felállásban játszó csapat, amely Magyarországon és a régióban elérhető legeredetibb Pink Floyd-élményt nyújtja – áll a sajtóközleményben. Hogy ez mennyire van így, az majd májusban derül ki igazán, ugyanis a Keep Floyding pólusbeli koncertje egy különleges májusi esemény beharangozója is: május 10-én az óbudai Aquincum amfiteátrumban lépnek fel. (Körülbelül úgy, mint a Pink Floyd a pompeji romokon.)

A 19 órakor kezdődő Pink Floyd-esten a zenekar a koncertfilmhez kapcsolódva egészíti a ki a romok között rögzített eredeti koncertet, tehát hangulatában illeszkedő slágereket és ritkaságokat játszanak majd. A koncert után egyszeri alkalommal vetítik a Pink Floyd Live at Pompeii digitálisan felújított és 5.1-ben újrakevert változatát, és hát a Pink Floyd-rajongóknak már a YouTube-ra feltöltött pompeji koncert is igazi csemege – igaz, csak több részre szabdalva, változó kép- és hangminőségben lehet megtalálni.

A Pink Floyd 1972-ben Pompeji határában, a Vezúv lábánál lévő kétezer éves amfiteátrumban koncertezett, közönség nélkül, azért, hogy – első alkalommal a rocktörténetben – a fellépésről mozifilmet készítsenek. ­Adrian Maben rendező filmjében a koncert képeit a pompeji romok és a közelben található vulkanikus természeti jelenségek felvételeivel keverte, a későbbi kiadások során pedig űrpanorámákkal és stúdiófelvételekkel bővítették az anyagot. A film magyar vonatkozása, hogy egyik operatőre a magyar származású Pogány Gábor volt. Az eredeti koncertfilmnek több változata is készült az évek során, a Pólus moziban az 1965–72 The Early Years című, 60 perces rendezői változatot vetítik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.