Pogány lányból királyné

A Koronás sas a múlt hónap végén debütált a közmédia M5-ös csatornáján, a 84 részes első évadból pedig hetente egy részt vetítenek vasárnap esténként.

Pataki Tamás
2019. 07. 03. 7:03
null
Az első epizód Kázmér herceg és Gediminas litván nagyfejedelem lánya, Aldona házasságkötéséről szól Fotó: TVP1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kissé a Trónok harca bevezetőjére hajaz a Koronás sas (Korona królów) lengyel történelmi sorozat – különben rövid és jó – bevezetője, de szerencsére a lengyelek a szlovákok, szerbek és románok után nem jelentették be nagyképűen, hogy ez lesz a lengyel Trónok harca. Szerencsére.

A Koronás sas a múlt hónap végén debütált a közmédia M5-ös csatornáján, a 84 részes első évadból pedig hetente egy részt vetítenek vasárnap esténként.

Egy magyar sokkal inkább néz lengyel történelmi sorozatot, mint mondjuk szerbet. Ráadásul történelmifilm-ügyben Lengyelország közép-európai „bezzegország”, hiszen nemcsak történelmi sorozatokat, hanem évente legalább egy nagy lengyel történelmi film­eposzt is forgatnak nemzetük hőseiről, harcairól. A 2018-ban debütált Koronás sast pedig a TVP1, tehát a lengyel közmédia gyártja, a nagyjából harmincperces epizódokból álló sorozatnak jelenleg a harmadik évadját forgatják.

A kezdő epizódban a XIV. századi lengyel történelem kellős közepében találjuk magunkat, Lokietek Ulászló uralkodásának végén, amikor fia, III. Nagy Kázmér készül átvenni a trónt. Daliás lengyel – és magyar – történelmi időszak ez: keleten a litván fenyegetés, nyugaton a cseh király nyugtalankodik, és a Német Lovagrend sem hagyja háborítatlanul a királyságot. Az egyetlen megbízható szövetséges ebben az időben Magyarország – Ulászló lánya ugyanis Károly Róbert felesége –, és a magyaroknak még sok szerep jut ebben a sorozatban, hiszen a magyar szálak teljesen behálózzák: gondoljunk csak arra, hogy a következő epizódokban, évadokban feltűnik majd I. Károly Róbert, Nagy Lajos királyunk és édesanyja, idősebb Piast Erzsébet, de Anjou András, Nápoly címzetes királya és I. Anjou Mária királynő, valamint Szent Hedvig is. Furcsa érzést inkább az kelthet bennünk, hogy ezeket a magyar történelmi személyiségeket egy lengyel, nem pedig egy magyar sorozatban kell viszontlátnunk.

Az első epizód Kázmér herceg és Gediminas litván nagyfejedelem lánya, Aldona házasságkötéséről szól
Fotó: TVP1

Az első epizód Kázmér herceg (Máteusz Król) és Gediminas litván nagyfejedelem lánya, Aldona (Marta Bryla) házasságkötéséről szól – a litvánok Európa utolsó pogány népe voltak, ezért a lengyelek a friggyel a békét és a keresztény egyház befolyásának növelését akarták elérni. E két szereplő a legjobbat nyújtja, de a Wieslaw Wójcik által alakított Ulászló király – karakteres arcával és hatalmas fehér bajszával – egyből a sorozat egyik legszerethetőbb szereplőjévé válik. Aldona viszont pogány érzelmű lány, ezért nem tetszik neki sem a házasság, sem a keresztény megtérés ötlete, a herceg anyja is mindvégig gyanakszik rá, ezért alighanem a személye körüli konfliktusok lesznek érdekesek a sorozatban. Az eddigi szereplők között egyaránt van harmatgyenge és ígéretes színész, karakter is.

A látvány és a kosztümök többnyire a korba illenek – vannak különösen szép udvari ruhák is –, ám a készítők belecsúsznak abba a gyakori történelmi-filmes hibába, hogy minden öltözet, páncél vagy akár egy utcarészlet patyolattiszta és új, holott a középkorban ezek elég viseltes darabok lehettek. Ráadásul az egyik korai jelenet, amikor egy lengyel lovag visszamegy a házához, amit a litvánok felgyújtottak, a hamuból kiemeli odaveszett kisfia egyik fajátékát (a facsikó mért nem lett a lángok martaléka?), Mel Gibson A patrióta című filmjének egyik hasonló részét juttatja eszünkbe. A párbeszédek olykor tankönyvízűek – noha a korban valóban a nemesség volt a politikacsináló réteg, egyéb témák is akadtak a politikán kívül –, de összességében érdekesek, főleg úgy, hogy a sorozat egyik fő célja az, hogy a lengyel középkor hősies korszakát mutassa be a nézőknek. Várjuk a következő részeket!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.