Pozsgai Zsolt ismét nyert egy amerikai filmfesztiválon

A San Franciscó-i Pixel Garage nemzetközi filmfesztiválon ismét Pozsgai Zsolt nyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat, miként nyár végén a Haliuka/Dead Wind cíművel, most a Bond and Clode címet viselő munkájával győzte meg a zsűrit.

2021. 01. 09. 7:14
Elderly couple rest at tropical resort
Beautiful happy elderly couple rest at tropical resort,back view Fotó: RUSLAN GUZOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az író-rendező sietett tisztázni, hogy noha a fesztivált évente egyszer rendezik meg, a forgatókönyvdíjat azonban két alkalommal, félévkor és az esztendő végén osztják ki.

– Szerintem azért, mert nagyon sokan neveznek be – fűzte hozzá magyarázatként. – Az éves elismerést a két díj alapján ítélik oda, ami jelen esetben könnyen ment, mivel mindkétszer az én könyveim nyertek. Az pedig külön öröm, hogy a díj mellé értékelés is társult. A zsűriben helyet foglaló forgatókönyvírók, producerek leírták a véleményüket, miért az adott művet tartották a legjobbnak.

Pozsgai Zsolt a díjazott munkáiról elárulta, hogy az egyik új, a másik egy régebbi felújítása, s mindkettő nyert már hasonló megméretéseken, ráadásul nemegyszer a miénktől merőben eltérő kultúrájú közegben.

– Ez azt mutatja, hogy sikerült olyat írnom, ami például Afrikában is érdekes az ott élőknek, azaz sikerült elszakadnom a mindennapok európai ügyei­től, s általános emberit megfogalmaznom – fejtette ki a szerző, megjegyezve, hogy erre törekedett egész pályafutása során.

A félévkor győztes, mongol–magyar történetről, a Haliukáról már beszámoltunk, azonban az alkotó most elmondta: a forgatókönyv több mint harminc nemzetközi díjat tudhat magáénak, s amennyiben a világjárvány ­miatt nem zárják le a határokat, már tavaly tárgyalt volna Ulánbátorban a film megvalósításáról. Hasonlóan a koronavírus tett keresztbe annak a magyar–monacói filmtervnek is, amely a Megszállottak, illetve a Haliuka városállamban szervezett fesztiválsikere okán körvonalazódott.

Egy nyugdíjas pár elképesztő kalandjairól szól a forgatókönyve Fotó: 123RF

A most elismert Bond and Clode címe nem véletlenül rímel a legendás gengsztermozira, a Bonnie és Clyde-ra, mivel Pozsgai Zsolt forgatókönyve egy nyugdíjas pár elképesztő kalandjairól mesél.

– Remélem, hogy hamarosan elindul a megvalósítás felé – mondta az író-rendező, aki az igazság kedvéért hozzáfűzte: eddig is megvalósultak tervei, holott nem számított a filmalap kedvencei közé, így más források segítségével fogatta le tévéfilmjeit, tévéjátékait.

A filmtámogatási rendszer átalakítása, a Magyar Nemzeti Filmintézet felállítása a teljes honi filmipar és benne Pozsgai Zsolt helyzetét is kedve­zően befolyásolja.

– A filmintézet támogatásával kezdünk készíteni február elsején egy Török Ignácról szóló történelmi tévéfilmet, amely a vértanú utolsó aradi éjszakáját idézi fel – árulta el az alkotó, majd hozzáfűzte, hogy a megvalósítást az a program teszi lehetővé, amely a járvány alatti kényszerszünetre kárhoztatott színházakat segíti, hogy előadásaikból filmet, tévéjátékot készítsenek.

Pozsgai Zsolt a Magyar golgota című darabját az Aradi Kamaraszínházban vitte színre, e produkció alapján forgatják a kosztümös filmet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.