Quasimodo-költőverseny Trianon jegyében

Immár huszonnyolcadik rendezvényét tartja a Salvatore Quasimodo balatonfüredi nemzetközi költészeti találkozó, ami minden évben igazi bensőséges, egyben emelkedett hangulatú együttlét az északi part kulturális fővárosában. Idén négynapossá nőtte ki magát a találkozó, amely hozzájárult Füred, az irodalom jegyében épülő, kulturális brandjének alakításához.

Szilléry Éva
2020. 09. 18. 10:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma a 110 éve született Faludy Györgyre emlékeznek, ezen a napon az írónak emléktáblát avatnak az Anna Grand Hotel panteonjában Hobo közreműködésével a Balatonfüreden immár huszonnyolcadszor megrendezett, Salvatore Quasimodo olasz költő nevét viselő találkozón. Ezen a napon hirdetik ki ünnepélyesen a költőverseny győzteseit is Bóka István, Balatonfüred polgármestere jelenlétében.

A szicíliai költő, műfordító, kritikus egykor Balatonfüreden gyógyult és nyert testi-lelki enyhülést, azok között az áramlatok között, amit Jókai a híres füredi langynak nevez és ahol oly sok művész szeretett megpihenni. Közel harminc esztendeje a Quasimodo-költőverseny nemcsak szakmai találkozó, de az olasz–magyar kulturális kapcsolatoknak is meghatározó színtere.

Nincs ez másként idén sem, amikor a fővédnökséget Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mellett Massimo Rustico, Olaszország magyarországi nagykövete jegyzi.

Az irodalmi beszélgetéseket és könyvbemutatókat a színház és a képzőművészet társítása jellemzi idén: a Vaszary Galéria Top 10 kiállításán Szőllősi Géza kiállító kalauzolja végig a látogatókat holnap. Békediktátum – Trianon 100 címmel a Veszprémi Petőfi Színház tart előadást ugyanezen a napon a galéria kertjében, majd Trianon és az irodalom címmel Szőcs Géza költő és Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, Szkárosi Endre költő és Gyurgyák János történész tartanak kerekasztal-beszélgetést.

A koronavírus-járványra tekintettel a rendezvényeket idén kétszáz főben maximalizálták a szervezők, így fokozott óvintézkedések mellett, de egyre gazdagabb programkínálat mellett zajlik a találkozó. A teljes program és a regisztrációs lap itt tölthető le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.