Rajzpályázat a téli házaló szokások megjelenítésére

A Hagyományok Háza ünnepi rajzpályázatot hirdet, amelynek középpontjában idén a téli házaló szokások állnak. A leadási határidő: december 4.

Magyar Nemzet
2020. 11. 12. 9:01
null
A tavalyi rajzpályázat díjazott alkotása Fotó: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Advent a karácsonyi előkészületek időszaka. A négy, ünnep előtti hétben a harsány mulatságok helyett a csendes várakozás, a reménykedés, a befelé fordulás játszik szerepet. A közösségi élet természetesen ilyenkor sem szünetel teljesen, hiszen ebben az időszakban készülnek fel az ünnepi bemutatkozásra a betlehemesek, a kántálók és egyéb karácsonyi játékok előadói. Az idei rajzpályázat a téli házaló szokások megjelenítésére hívja pályázóit.

A kiírók azt kérik, hogy pályázók tanulmányozzák – a helyi hagyományok alapján is – a szentcsalád-járás, pásztorok vesszőhordása, kántálás (mendikálás), betlehemezés, névnapköszöntés, regölés, vagy épp az aprószentek napi vesszőzés szokásait, és szabadon választott technikával alkossák meg a kiválasztott népszokás résztvevőit.

A rajzpályázat által a gyerekek megismerkedhetnek a jeles napok történetével, hagyományaink szerepével, valamint az életkori sajátosságaiknak megfelelő alkotói technikákkal. A tanulók képzelőereje, kreativitása fejlődhet, a tehetségesebbeknek lehetőségük nyílik a határokon átnyúló versenyen való bemutatkozásra.

Betlehemezés – a pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék a népszokásokat
Fotó: Hagyományok Háza

A rajzpályázatot négy korcsoportban hirdetik meg: óvodások, általános iskola 1–4. évfolyamai, 5–8. évfolyamai, középiskola 9–12. évfolyamai. Az A4-es méretben, tetszőleges technikával készített alkotásokat névvel, e-mail-címmel, telefonszámmal, a készítő életkorával ellátva várják a Hagyományok Háza, Karácsonyi Zoltán szervezési és kommunikációs főosztály, 1251 Budapest, Pf. 23 címre.

A rajzok beküldésére idén először online is lehetőséget teremtenek. Ez esetben az alkotások szkennelt vagy fotózott anyagát kérik a Hagyományok Háza weboldalán található app segítségével elküldeni jpg vagy pdf formátumban (maximum négy MB méretben).

A tavalyi rajzpályázat díjazott alkotása
Fotó: Hagyományok Háza

A beküldött pályamunkákat szakmai zsűri bírálja el. A pályázati kiírásnak megfelelő alkotások beküldőit minden esetben alkotói emléklappal jutalmazzák, a kiállítás anyaga megjelenik a Hagyományok Háza weboldalán, a nyertes pályázatokat oklevéllel, tárgynyereménnyel is díjazzák. Emellett a rajzok kiállításon is megtekinthetők lesznek az intézmény Corvin téri székházában. Az értékelést követően a nyertes pályaműveket postai úton is bekérhetik, ezért fontos, hogy megőrizzék az online továbbított alkotások eredetijét.

További információkat itt találhatnak, és itt lehet jelentkezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.