Regejáró Misztrál-fesztivál Nagymaroson

A nyár egyik legfontosabb zenei eseménye a Regejáró Misztrál-fesztivál holnap kezdődik Nagymaroson. Az együttes muzsikusainak, Török Máténak és Heinczinger Miklósnak tett föl kérdéseket a Gondola.

Magyar Nemzet
Forrás: Gondola.hu2021. 07. 14. 17:00
null
Fotó: Misztrál
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– „Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval” – írta Pál apostol a rómaiakhoz szóló levelében. A katolikus templomban hangzanak el holnap este a Regejáró indítójaként a dalok Pál levelei szerint. Hogy mit tesz hozzá a dallam az evangéliumi szépséghez? – A zene, a dallam a legtöbb esetben megsegíti a mondanivalót, segít átlépni egy másik világba, oda, ahova vágyunk – mondja Török Máté.

A Misztrál együttes
Fotó: Misztrál

És hogy miért elevenítik fel Áprily Lajos alakját a Regejárón? Erre Heinczinger Miklós adja meg a választ: – Áprily Lajos, egy olyan költő, aki magát sosem mondta annak. Mégis a versei, képei, érzései egy olyan utazásra invitálják az embert, amit csak olyan emberek tudnak leírni, akik napi kapcsolatban kell hogy álljanak a Teremtővel. Impresszionista költő. A természet embere. Látó és láttató.

A Misztrál-fesztivál színpadán fellépő „klasszikusok”, Tolcsvai Béla, valamint a Kaláka együttes Heinczinger Miklós szerint irányt mutató fényeket vonzanak be, biztos pontokat az életben, kikhez jó igazodni. Kátai Zoltán és Dinnyés József, már nem lehet jelen a fesztiválon. Pályatársak, barátok emlékeznek meg róluk, egy-egy koncerttel.

Török Máté elárulta, hogy előadják Sudár Annamáriával közösen a pálosok rendtörténetéről szóló Asperges me... című összeállításukat, amelyet eddig még sosem játszottak el a Regejáró Misztrál fesztiválok egyikén sem.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.