Régi és új álmok Szentendrén

A május 25-én kezdődő Art Capital 2019 képzőművészeti fesztiválon tizennégy kiállítóhelyen tizenhat tematikus tárlat épül.

Szilléry Éva
2019. 03. 21. 15:00
null
A kortárs képzőművészet megszólítja a járókelőke Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a városvezetésbe belefogtunk, az volt az álmom, hogy Szentendre ismét jelentős művészeti központ legyen – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az Art Capital 2019, Régi és új álmok elnevezésű képzőművészeti fesztivált ismertető sajtótájékoztatót Gyürk Dorottya, a város kultúráért felelős alpolgármestere.

A május 25-én kezdődő fesztivál főkurátora, Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója arról beszélt, idén tizennégy kiállítóhelyen tizenhat tematikus tárlat épül. Mint mondta, a Régi és új álmok alcím arra utal, hogy vannak olyan víziók, amelyekhez visszatérnek, de újabbak is megjelennek, amelyeket megvalósítani igyekeznek. A tárlatokat filmek, irodalmi és művészeti kísérőprogramok egészítik ki.

A kortárs képzőművészet megszólítja a járókelőke
Fotó: Facebook

A régió művészei között üdvözölhetjük a Művészet Malomban Dimitrij Kavarga orosz képzőművészt, aki az úgynevezett poszthumán irányzat ikonikus, nemzetközi hírű alakja. De bemutatkozik a provokatív műveiről ismert Nagy Kriszta is: a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó művész helyspecifikus installációval készül Csipkerózsika halott címmel, a Grimm-mese újraírásával frivol kortárs projekt jön létre. A Barcsay Múzeum ad majd helyet a világhírű kolozsvári iskola fiatal előfutára és mestere, Florin Stefan tárlatának.

Gulyás Gábor és Eged Dalma a kurátora a magyar szürrealistákat összerendező kiállításnak. A tegnapi sajtótájékoztatón Gulyás arra mutatott rá, hogy a hazai művészettörténet sok alkotót besorolhatatlannak tart, a XX. századi nyugati vizuális kultúrát meghatározó avantgárd törekvések egy része nem jelenik meg önálló irányként a magyar művészetben, ezért a kiállítás nemzetközi műalkotások keresztmetszetében mutatja be, hogy a modernitás egyik legfőbb irányzata, a szürrealizmus, nemcsak hogy jelen volt a magyar alkotások között, de hozzá is járult az irányzat sikeréhez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.