Rendezvény- és konferenciateremként működik a jövőben a kistemplom

Forrás: MTI2020. 09. 11. 17:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több elemből álló fejlesztési program részeként újult meg és alakult át a mintegy százesztendős kistemplom Mezőkövesden; az épület rendezvény- és konferenciateremként működik a jövőben.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője az átadási ünnepségen felidézte: az épület történetének csaknem egy évszázada alatt túlélt egy háborút és a kommunista diktatúra egyházellenes törekvéseit. A létesítmény mintegy nyolcvan éven át működött templomként, és arra, hogy ma nemcsak áll, de a város egyik ékessége lett, Mezőkövesd minden lakója büszke lehet – tette hozzá.

– A kistemplom megmentése és új életre keltése nagy tette a helyi önkormányzatnak, továbbá mindazoknak, akik ehhez a munkához hozzájárultak – fogalmazott, megjegyezve, hogy partnerük volt ebben a kormány is, amelynek támogatásával vált megvalósíthatóvá a helyiek értékes kezdeményezése.

Fekete Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester arról beszélt: az önkormányzat 2017 őszén pályázott zöldfelületek és közösségi terek fejlesztésére, amelyre a kormány több mint 340 millió forintot biztosított. Ebből a forrásból azóta elkészült egy sport- és rekreációs központ, valamint egy közösségi kert.

Az egykori kistemplom épületéből kialakított rendezvény- és konferenciaterem a beruházássorozat utolsó eleme, létrehozása mintegy 170 millió forintba került – mondta. Emlékeztetett: az 1925 óta álló épületegyüttes a jelenlegi kéttornyú nagytemplom átmenetinek szánt elődje, amellyel egy lelki és szellemi központot is létrehozott a jezsuita szerzetesrend. A falak között hónapokig internálótábor működött 1950-ben, akkor az ország minden részéből 70 jezsuita szerzetest zsúfoltak itt össze.

A nagytemplom 2001-es felszentelése után az Egri Egyházmegye a kistemplomot a mezőkövesdi önkormányzatnak ajándékozta. A helyreállítás, korszerűsítés, illetve átalakítás másfél évet vett igénybe, ez idő alatt a szakemberek új vizesblokkal és kiszolgálóhelyiséggel bővítették a létesítményt. Felújították a tetőt, a homlokzatot, a villamos és épületgépészeti hálózatot, kicserélték a padlóburkolatot és a nyílászárókat, rekonstruálták a belső freskókat, továbbá térburkolatot és új parkolót is építettek – tájékoztatott a városvezető.

Jelezte: a beruházásnak része volt bútor- és eszközbeszerzés is, amely lehetővé tette a funkcióváltást. A jövőben a tervek szerint kamara-előadásoknak, koncerteknek, kiállításoknak és közösségi programoknak ad majd helyet az épület – közölte Fekete Zoltán.

Fotó: MTI/Vajda János

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.