Roma festőnők kiállítása látható a MANK Galériában

Emlék-álom-kutya-világ a kiállítás címe, s megtekintve a jellemzően harsány színekkel festett képeket, óhatatlanul adja magát a játék: emlék-világ, álom-világ, kutya-világ.

B. Orbán Emese
2019. 07. 04. 13:54
null
Jellemzően harsány színekkel festettek a többszörösen is hátránnyal induló alkotók Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kortárs roma festőnők alkotásaiból összeállított tárlat látogatható még pár napig a szentendrei MANK Galériában. Emlék-álom-kutya-világ a kiállítás címe, s megtekintve a jellemzően harsány színekkel festett képeket, óhatatlanul adja magát a játék: emlék-világ, álom-világ, kutya-világ. Emlék- és álom- és igen, kutya világból merítették témáikat a többszörösen is hátránnyal induló alkotók, akiknek érezhe­tően az ecset segített abban, hogy megfogalmazzák mindazt, ami csak így tudott kiszakadni a lelkükből.

Jellemzően harsány színekkel festettek a többszörösen is hátránnyal induló alkotók
Fotó: Teknős Miklós

Többször jártam körbe a galéria termeit, és mindig visszatértem egy képhez. Nem ez az egyedüli olyan alkotás, ahol a képet szöveg is kiegészíti, de ez a legdöbbenetesebb. Áll lenge piros ruhában, kissé ijedt, kissé megkeseredett arccal egy csinos, viszonylag fiatal nő, egyik kezében bőrönd, másikkal talán egy zsákot tart a hátán, ettől kissé görnyedt is, szóval áll a nő ott, ahol a kék ég összeér a barna földdel, és körbe, csupa nagybetűvel ott van, hogy: IRÁNY LASZVEGASZ, és az is kiderül, mitől retteg a cseppet sem túlöltözött lány. Oláh Mara, vagy ahogy műveit szignózta OMara, 1945-ben született, apja zenész cigány volt, anyja edényfoltozó beás cigány családból származott. „A rokonságom a festés miatt hülyének tartott” – írja summásan rövid életrajzában, amely, akárcsak a többi alkotóé, a kiállítótérben olvasható. Vasárnapig megismerkedhetnek velük, ha tehetik, ne hagyják ki!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.