Segít átvészelni a járványt a klasszikus zene

A zenehallgatók 82 százalékát nyugtatja meg a komolyzene, több mint kétharmadukat inspirálja, és közel ilyen arányban vannak azok, akiket jókedvre derít – derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív kutatásból. Ezek a pozitív hatások különösen nagy jelentőséggel bírnak a mentális-érzelmi egyensúlyunk fenntartásában a járvány idején. Ráadásul a kamarazenekar az ingyenesen elérhetővé tett koncertfelvételeivel és közvetítéseivel kíván segíteni a közönségnek.  

Magyar Nemzet
2021. 04. 23. 11:10
null
Várdai Istvánárdai István, a Liszt Ferenc kamarazenekar művészeti igazgatója Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megnyugtat, inspirál, energiával tölt fel, és jobb kedvre derít – ezek a fő motivációi a klasszikus zene hallgatásának az IPSOS reprezentatív kutatása szerint, amely a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült. „A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a klasszikus dallamok megnyugtatják őket, 67 százalékukat pedig inspirálják. Emellett a komolyzene a hangulatunkra és az energiaszintünkre is jótékony hatást gyakorol: a megkérdezettek mintegy kétharmada vallja, hogy jobb kedvre derítik őket a művek, hasonló arányban vannak azok is, akiket energiával tölt fel, és akiket az érzelmeikbe való belefeledkezésben segít” – olvasható a kamarazenekar közleményében.

Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója úgy fogalmaz: „A jelenlegi helyzetben különösen fontossá vált, hogy megőrizzük a belső egyensúlyunkat, és hogy megteremtsük magunknak azokat a feltételeket, amelyek mellett képesek lehetünk befelé figyelni. Ebben saját tapasztalatom szerint is a komolyzene remek társ lehet. Ezekben az embert próbáló időkben a zenekarral elkötelezettek vagyunk abban, hogy a minőségi zene világát azok számára is megnyissuk, akik eddig nem fértek hozzá, és most szükségük lehet rá. Jelenleg ingyenesen elérhető, online koncertjeinken, valamint a korábbi, szabadon elérhető felvételeinken keresztül tudjuk népszerűsíteni a komolyzenét, de reméljük, nemsokára, a járvány enyhülésével ismét lesz lehetőségünk a közönségünkkel személyesen találkozni.”

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a zenehallgatók több mint harmada saját zenei tanulmányai idején került közel ehhez a világhoz, ugyanakkor örömteli, hogy a második legnagyobb válaszadói csoport, a megkérdezettek negyede maga fedezte fel a klasszikus zenét. „Nagy öröm látni ezt a külső motivációktól mentes, belső érdeklődést. Ennek az igénynek a kielégítésére a legkülönbözőbb módokon igyekszünk reagálni, a jelenleg ingyenes koncertjeinken túl például a Lisztory nevű, ismeretterjesztő célú podcast-csatornánkkal vagy éppen a zenekari tagokkal, partnereinkkel rendszeresen készített interjúvideóinkkal” – teszi hozzá Várdai István.

Négyórányi zene füleinknek

A kamarazenekar weboldalán és Youtube-csatornáján mintegy négyórányi koncertfelvétel érhető el szabadon, amelyek az online streamelt koncertek anyagával folyamatosan frissülnek. A legutolsó, március 10-i felvételen Ilya Gringolts debütáló Beethoven Diabelli-variációk átirata is hallható. Az együttes március 31-i koncertje pedig a Filharmónia Magyarország csatornáján tekinthető meg újra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.