Séta egy ismerős kertben

Két helyszínen is kiállítás nyílt Badacsonyi Sándor grafikus- és festőművész munkáiból. A Pesti Vigadóban Gulliver a kertben címmel vonultatják fel az életmű meghatározó darabjait, a Bálna Budapest Művészeti Központ Piactér kiállítóterében pedig Hommage á Badacsonyi címmel emlékeznek a 2016-ban elhunyt művészre.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 02. 19. 12:07
null
Az Isteni színjáték című olajfestmény-sorozat egyik darabja
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Badacsonyi Sándor 1949. július 1-jén született Budapesten. 1967-ben érettségizett a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban Percz Jenő József képzőművész osztályában. A Magyar Képzőművészeti Főiskolát 1969-ben festőművész szakon kezdte el, de végül 1974-ben sokszorosító grafikai szakon diplomázott. Mestereinek Vezér Józsefet, Bernáth Aurélt, Ék Sándort, Raszler Károlyt és Rozanits Tibort vallotta.

Olajjal, akvarellel, temperával, pasztell és vegyes technikával is szívesen dolgozott, jelentős műveket jegyez a litográfia, mezzotinto, akvatinta és linómetszet műfajban, de a rézkarcai, rézmetszetei és festményei a legismertebbek. Festményeit számos csoportos kiállításon, többek között Berlin, Bécs, Graz, Frankfurt, Oslo, Stockholm, Antwerpen, New Orleans, Chicago, San Francisco, Torino, London és Sydney rangos kiállítótermeiben is láthatta a közönség. Egyéni tárlataival jelentős magyar galériákban és kiállítóhelyeken mutatkozott be.

A Pesti Vigadóban április 13-ig hét olajfestményt, míves rézmetszeteket, rézkarcokat és akvatintával készült műveket csodálhat meg a közönség, a Bálna Budapest Művészeti Központban található Boda Gallery of Artban március 14-ig látható tárlaton pedig a mester impozáns ­olajfestményeit. Mindkét kiállítást érdemes megtekinteni, így átfogóbb képet kap a látogató e különleges életműről, több alkotás ­kompozíciói és motívumai – például a Madárkereskedők, a Jövendőmondó, a Skizofrén Savonarola – különböző technikákban köszön vissza, az Isteni színjáték című olajfestmény-sorozat pedig szintén így válik teljessé.

Az Isteni színjáték című olajfestmény-sorozat egyik darabja

– Versenyre kívánt kelni a klasszikus mesterek technikai tudásával, jóllehet tartalmi vonatkozásában nem törekedett kilépni a hetvenes évek óta familiárissá vált magánmitológia világából. Abban az időben, amikor Badacsonyi Sándor más kanonizált festők közismert képeihez fordult, hogy azok szüzséit részleteiben a sajátjaiként kezelje vagy a másik művész szellemiségét megidézze, az európai művészettörténetben heves indulatokat gerjesztett az eltulajdonítás művészi eljárásmódjáról. Leonardókat és Delacroix-kat fest anélkül, hogy a megtévesztés vagy a hamisság igényével nyújtaná át őket a közönségnek – mutatott rá Keppel Márton Péter művészettörténész a Hommage á Badacsonyi című tárlat megnyitóján.

Számos kísérőrendezvény társul a kiállításokhoz. Például a Vigadó Galériában február 21-én Lóska Lajos művészettörténész tart tárlatvezetést, és ekkor bemutatnak egy, a kiállításhoz kapcsolódó kiadványt is.

A Bálnában pedig március 8-án nőnapi meglepetéssel egybekötött tárlatvezetést tart Keppel Márton Péter művészettörténész, március 14-én pedig árveréssel egybekötött kiállításfinisszázsra invitálják az érdeklődőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.