Sikeresen debütált az első Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

November 12–16 között rendezték meg Pápán az első Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált /PIHFF/. Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas író, rendező irányításával, a Nemzeti Filmintézet, az EMMI, a Magyar Művészeti Akadémia és Pápa város támogatásával sikerült egy sok országot megmozgató rendezvényt szervezni. Ilyen nagyságú fesztivált a történelmi filmnek Európában sehol sem tartanak.

Magyar Nemzet
2020. 11. 18. 11:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendezők eredetileg lehetőséget kaptak arra, hogy a fesztiválra a versenyfilmek alkotói közül filmenként két főt vendégül lássanak – ez azonban az utazási korlátozások miatt nem jöhetett létre. Ezután úgy gondolták, a patinás Petőfi Moziban megtartják a vetítéseket és a rendezvényeket, azonban csak magyar filmeseket hívnak meg. Elkészült a műsorfüzet, a plakátok, a passzok, lefoglalták a szállodákat és a tervezett rendezvények helyszíneit. A kezdés előtt két nappal azonban életbe lépett a kijárási tilalom, valamint a mozit is be kellett zárni.

Ekkor döntöttek a szervezők az online rendezvény mellett. A zsűri – Árpa Attila, Győri Márk, Kovács Claudia és Zámbori Soma minden nap megnézték és megvitatták az aznapra programba illesztett filmeket, és a fesztivál zártónapján eredményt hirdettek.

A filmek pályáztatását az ezen a területen legkiválóbb nemzetközi cég, a kanadai Filmfreeway végezte. Ennek eredményeként hat kategóriában harminc alkotás versenyzett.

Az online fesztivál idején a szervezők folyamatosan kapcsolatban voltak az alkotókkal, akik a világ legkülönfélébb részeiből küldték el filmjeiket, Olaszországból, Vietnámból, Kamerunból, Albániából, Görögországból, az USA-ból, Észtországból, Csehországból, Finnországból és Kongóból.

A fesztivál fődíját Andrew Laszlo-díjnak nevezték el a pápai születésű világhírű operatőr emlékére. Ez a fődíj ezer euró pénzjutalommal is jár, a nyertese az olasz Riccardo Salvetti új, de már világszerte népszerű filmje, a Rwanda. A film a ruandai tömegmészárlás idején két olasz önkéntes gyermekmentő munkájáról szól, megrendítő, drámai alkotás.

A legjobb film díját az elsőfilmes észt rendező, Moonika Siimets The Little Comrad című alkotása kapta. A film a szovjet megszállás idején játszódik. Érdekesség, hogy ugyanezen munka gyermekszereplője nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat: Helena Maria Reisner.

Több díjat nyert a kameruni versenymű, a The Fishersman’s Diary amely a kameruni szellemi mozgalom Béke Nobel-díjas vezetőjének kegyetlen gyermekkorát ábrázolja. Szintén több díjat zsebelt be a vietnámi Thired Wife című alkotás.

A magyarok közül a legjobb rövid dokumentumfilmnek járó díjat a Faces/Tekintetek című film kapta. Balog Zoltán Ernő alkotása már több fesztiválon sikerrel szerepelt, ezúttal itt bizonyult kategóriájában a legjobbnak.

A szervezők nagyon bíznak abban, hogy a 2021-es fesztivált már a tervezett módon tarthatják meg. Külföldi és magyar filmes szakemberek, rendezők, színészek lephetik le a történelmi hangulatú várost, létrejöhetnek a szakmai találkozók, a forgalmazói értékelések – és természetesen barátságok szövődhetnek, amelyek később közös alkotásokat eredményezhetnek.

Andrew Laszlo-díj

RWANDA (Olaszország)

Rendező:: Riccardo Salvetti

A legjobb játékfilm

THE LITTLE COMRAD (Észtország)

Rendező: Moonika Siimets

A legjobb dokumentumfilm

FREEDOM, LOVE, GOLD (USA)

Rendező: Christina Hodel

A legjobb rövid dokumentumfilm

UNSEEN PHOTOS (Irak)

Rendező:: Hawraz Muhamed

A legjobb rövid játékfilm

FACES (Magyarország)

Rendező: Balog Zoltán Ernő

A legjobb kísérleti film

OPIUM WARS (Görögország)

Rendező: Aliki Souma

A legjobb animációs film

ALMOST INVISIBLE PAINTINGS FROM 3500-4500 YEARS (Finnország)

Rendező: Pekka Honkakoski

A zsűri különdíja

FISHERMAN’S DIARY (Kamerun)

Rendező:: Enah Johnscott

A legjobb inspirációs film díja

RESEMBLANCE (USA)

Rendező:: Kevin O’Neill

A legjobb rendező díja

ASH MAYFAIR

THE THIRD WIFE (Vietnám)

A legjobb forgatókönyv díja

MARCO CORTESI RWANDA (Olaszország)

A legjobb operatőr díja

CHANANUN CHOTRUNGROJ

THE THIRD WIFE (Vietnám)

A legjobb filmzene díja

JAN CTVRTNÍK

BUH S NÁMI (Csehszlovákia)

A legjobb férfi alakítás díja

KANG QUINTUS

THE FISHERMAN’S DIARY (Kamerun)

A legjobb női alakítás díja

HELENA MARIA REISNER

THE LITTLE COMRAD (Észtország)

 

A legjobb vágó díj

METUS THUESUE, FOREST WISE

THE CAMBODIAN WINTER (USA)

A fesztivál különdíja

THE CAMBODIAN WINTER (USA)

Rendező: Forest Wise

Jövő-díj (A legfiatalabb résztvevőnek)

FAITH FIDEL

FISCHERMAN’S DIARY (Kamerun)

Pápa város különdíja

KIMPA VITA (Kongó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.