Sikeresen zárult a Köszönjük, Magyarország! program

A mintegy 10.000 rendezvénnyel, soha nem látott módon indítható újra a hazai kulturális élet.

Forrás: kormany.hu2020. 05. 26. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre való tekintettel, az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosított át a Köszönjük, Magyarország! programra – olvasható a Kormány.hu-n.

A program kettős célt szolgál: egyrészt, hogy a járványhelyzetből adódó nehézségek ellenére a művésztársadalom alkotó képviselői bevételi forráshoz jussanak, másrészt a veszélyhelyzet elmúltával Magyarország lakosságát kulturális szolgáltatásokkal, programokkal lássa el.

A pályázó előadó-művészek nem segélyként kaphattak támogatást, hanem feladatvállalásért előlegként, mely több előadást tartalmazhat. A vállalások egy közös adatbázisba kerülnek, ahonnan szabadon választhatnak produkciókat, előadásokat, koncerteket az intézmények, önkormányzatok az ország teljes területén. Ezzel, a mintegy 10.000 rendezvénnyel, soha nem látott módon indítható újra a hazai kulturális élet.

A Köszönjük, Magyarország! program első szakasza nagy sikerrel, 2020. május 18-ával, a pályázatok beküldésének határidejével lezárult. Az EMMI a pályázati eljárások lefolytatásával a kultúrstratégiai intézményeket bízta meg. A felhívásra a meghirdetett kategóriákban összesen 4297 pályázati anyag érkezett:

  • a Nemzeti Színház független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek kategóriában 419,
  • a Hagyományok Háza népzenei, néptánc és cigányzenei művészek kategóriában 780,
  • a Nemzeti Táncszínház kortárs táncművészet kategóriában 191,
  • a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ artisták, utazó cirkusz és független cirkuszi társulat kategóriában 145,
  • a Petőfi Irodalmi Múzeum könnyűzenei alkotók, írók, költők, dramaturgok és zeneszerzők kategóriában 1860,
  • a Filharmónia Magyarország Kft. komolyzenei alkotók kategóriában 372,
  • és a Budapest Music Center jazz művészek kategóriában 530 beérkezett pályamű értékelését kezdte meg.
  • A kialakult helyzetben a támogatás lehetőséget teremt arra is, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a művészek aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek: bemutathassák új műveiket, folytathassák alkotómunkájukat, találkozhassanak közönségükkel.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.