Sikkes cívisek a Déri Múzeumban

A tárlat döntően a páratlan szépségű iparművészeti gyűjtemény műtárgyaiból áll, amelyeket a fotótár, a történeti osztály és a képzőművészeti gyűjtemény becses, restaurált darabjai egészítenek ki.

Gőz József Miklós
2020. 02. 10. 7:24
null
A divat leginkább a női divatot jelentette Fotó: Déri Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már korábban is szorgalmazták a szakemberek, hogy a debreceni Déri Múzeum időszaki kiállításon mutassa be iparművészeti anyagát is. Eddig más kiállítások kiegészítőjeként szerepeltek a gazdag anyag egyes elemei. A gyűjteményeknek ez a része az elmúlt évek alatt még gazdagabb lett, így most Polgári sikk címmel önálló kiállítást mutatnak be ebből, amely holnap nyílik meg. A tárlat döntően a páratlan szépségű iparművészeti gyűjtemény műtárgyaiból áll, amelyeket a fotótár, a történeti osztály és a képzőművészeti gyűjtemény becses, restaurált darabjai egészítenek ki.

A divat leginkább a női divatot jelentette
Fotó: Déri Múzeum

Ormosi Viktória muzeológus, a kiállítás kurátora tárta munkatársunk elé, mit láthat majd a múzeumjáró közönség május 3-ig. A két szinten megvalósuló kiállítás felső szintje egy idővonal lesz, amely 1860-tól 1940-ig mutatja be a városi polgárok öltözködési szokásait. Az alsó szinten egy fiatal hölgy hálószobájában álmodhatjuk vissza magunkat a múltba, különböző enteriőrökbe. Tudnunk kell, hogy abban az időszakban (is) a divat leginkább a női divatot jelentette. A férfiaknak jóval kevesebbféle ruhájuk volt, jeles alkalmakra inkább frakkot, szmokingot vagy zsakettet kölcsönöztek a takarékos cívisek, mint hogy egy éven át csak a szekrényben porosodjék a ritkán használt darab. Nem úgy a hölgyek, nekik egész ruhatár állt rendelkezésükre. Végigkövethetjük a hölgyruházat fejlődését. 1860-ban a hölgyek legnagyobb gondja volt, hogy nem elég ducik. A sok fodor, szalag, betoldás segített kialakítani az akkor ideálisnak tartott alakot (a turnűr például a hölgyek hátsó fertályát emelte ki). Ez folytatódott a századforduló, majd a húszas évek soványított hölgyein keresztül a harmincas évek sportos, majd a negyvenes évek végzet asszonya alkatáig. A ruhák mellett nagy számban láthatók az öltözet kiegészítői, retikülök, kendők, zsebkendők, övek, övcsatok is.

A kiállítás felső szintjén a fiatalabb nézőket is igyekeznek megszólítani. Egy modern kifutó köré fűzik föl a látványt, sok korabeli fényképillusztrációval. Arra ösztönzik a nézőket, hogy szelfizzenek a kiállítási tárgyak környezetében. A tárlat a debreceni polgári középosztály öltözködési szokásait mutatja be. Bár akkoriban az arisztokrácia és a színésztársadalom diktálta a divatot, de a középosztály volt az a társadalmi réteg, amelyik a legjobban tudta követni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.