Siklósi Beatrix: Az M5 a költészet napján „minden lírai kilométerkőnél jelen lesz”

A csütörtökön 9 órakor kezdődő Versmaraton közös együttműködésben valósul meg a Kossuth Rádióval – emelte ki a kulturális csatorna igazgatója.

Forrás: MTI2019. 04. 08. 20:01
null
Budapest, 2015. április 11. Egy látogató fényképez a felújított és kibővített József Attila Emlékhelyen a költő születésének 110. évfordulóján, a költészet napján, 2015. április 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: MTI/ Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az M5 kulturális csatorna „minden lírai kilométerkőnél jelen lesz” a költészet napján, csütörtökön – mondta el Siklósi Beatrix csatornaigazgató az MTI-nek.

Kiemelte, hogy a csütörtökön 9 órakor kezdődő Versmaraton közös együttműködésben valósul meg a Kossuth Rádióval. Az M5 több alkalommal jelentkezik a Petőfi Irodalmi Múzeumból (PIM), ezzel párhuzamosan egy internetes stáb a fővárost járva Facebook-bejegyzésekben számol be a legizgalmasabb költészet napi megmozdulásokról.

Külhoni helyszíneket is bevonnak a költészet napi műsorokba, valamint vidéki városokból is jelentkeznek. Mindennek az összegzése lesz majd látható az esti kulturális híradóban és az Ez itt a kérdés című műsorban. Az M5 műsorstruktúrája egész nap a költészet napjához idomul – hangsúlyozta Siklósi Beatrix.

A csatornaigazgató elmondta azt is, hogy az M5 folyamatosan hírt ad majd a HangHordozók pályázatról, a Magyar Napló Kiadó antológiájában megjelenő kortárs szövegekről, valamint azok megzenésített darabjairól.

A Versmaraton a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozata, amelyet a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és az Írott Szó Alapítvány 2010-ben indította útjára a Kossuth rádióval és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA).

A Versmaratonnak idén a PIM ad otthont április 11-én, az eseményt a HangHordozók című versmegzenésítő verseny, valamint a Szaval a suli című versmondó verseny kísérte. A Versmaratonon Az év versei 2019 antológia szerzői tizenkét órán át szavalják verseiket a PIM-ben.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905-1937) születésnapján, április 11-én ünneplik.

Változatos programok Győr-Moson-Sopron megyében

Felolvasómaraton, verskommandó, versmondóverseny és koncert is szerepel a költészet napja alkalmából rendezett Győr-Moson-Sopron megyei eseményeken.

A Soproni Petőfi Színház művészei hetedik alkalommal „ajándékoznak” verseket a város több pontján április 11-én. Egyebek mellett utcákon, buszokon, vonatokon, iskolákban, a barlangszínházban, a polgármesteri hivatalban és könyvtárakban mondanak verseket. A kezdeményezés célja, hogy közvetlenül és kötetlenül hívja fel a figyelmet az ünnepre, népszerűsítse az irodalmat, bemutassa a magyar kulturális értékeket és bebizonyítsa, hogy a versek hétköznapi életünk részei. A verskommandó idén is száz költeménnyel készül.

Április 11-én reggel nyolc órától felolvasómaratont tartanak a Gyermek- és Ifjúsági Központban. Délelőtt az iskolások, délután pedig a város lakosai csatlakozhatnak a programhoz. Az esemény ideje alatt bárki elszavalhat vagy felolvashat egy által választott költeményt.

A kilenc órakor kezdődő ünnepélyes megnyitót követően a résztvevők közösen olvassák el Ady Endre A föl-földobott kő című költeményét, 15 órától pedig megkoszorúzzák József Attila szobrát a Vasvári Pál utcában, ahol emlékezőbeszédet mond a központ rendezvényigazgatója, Orbán Júlia.

Másnap Sarkady Sándor író és költő emlékére, de kapcsolódva a magyar költészet napjához, városi versmondó napot tartanak. A programon elsősorban óvodások és általános iskola alsó tagozatos diákjai szerepelhetnek.

A fertődi Esterházy-kastély Marionettszínházában versmondó versenyt rendeznek április 10-én 14 órától, Versünnep elnevezéssel. A versenyen általános és középiskolások, valamint felnőttek vehetnek részt. A résztvevők a magyar klasszikus vagy kortárs költők magyar nyelven írt költeményeit szavalhatják el.

A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára rendezvényteremében április 10-én 17 órától a Makám Együttes lemezbemutató koncertet ad. Új lemezükön Krulik Zoltán Sík Sándor verseire írt nyolc dalt, mellette két Mária-ének is szerepel. Másnap a szabadhegyi József Attila emlékműnél 11 órától ünnepi műsort tartanak, amelyen a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanulói működnek közre.

Ünnepi beszédet mond Diligens Tibor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő.

Irodalmi programok Nógrád megyében

Közös versmondással, zenés irodalmi előadással, megzenésített versekkel, Ady és Csinszka kapcsolatának felidézésével is készülnek a költészet napjára Nógrád megyében.

Pásztón versmaratonra várnak óvodásokat, iskolásokat, felnőtteket, versszeretőket a Teleki László Városi Könyvtár munkatársai a könyvtár melletti parkban csütörtökön – tájékoztatta az MTI-t Oláhné Csákvári Gabriella igazgató.

A helyszínen bárki elmondhatja, felolvashatja kedvenc magyar költője versét. A közös versmondás programjába József Attila, Arany János, Gazdag Erzsi, Kányádi Sándor, Kosztolányi Dezső, Radnóti Miklós, Petőfi Sándor és Simon István verseit választották be. Az eseményen szívesen látnak magyar költők neveit, verscímeket tartalmazó transzparenseket.

Salgótarjánban Fekete Zsolt polgármester mond ünnepi beszédet a költészet napján rendezett ünnepségen a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön. A Minden rendű emberi dolgokhoz című zenés irodalmi előadáson a Zenthe Ferenc Színház Versvándorok csoportja szerepel. A könyvtárban Molnár Éva igazgató mond köszöntőt, ezután a József Attila domborműnél Balogh Katalin, a társszervező Rendezvény- és Médiaközpont vezetője mondja el ünnepi gondolatait.

A dombormű megkoszorúzása után a résztvevők Radnóti Miklós szobránál helyezik el a megemlékezés virágait. Az idézetek falán mindenki elhelyezheti kedvenc verse címét. Délután Salgótarjánban is versmaratont szervez a Balassi Bálint Asztaltársaság és a Pál József Alkotói Kör.

Balassagyarmaton versekkel, megzenésített versekkel tisztelegnek az idén évfordulós költőóriások és a magyar líra előtt csütörtökön este a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban.

A Madách Imre Városi Könyvtárban kedden délután rendezik a költészet napi programot, Patka Heléna Vallomás a csodáról című irodalmi estjét. Az előadás Csinszka szemével mutatja be Ady Endre halhatatlan alakját.

Boncza Berta naplója, versei, levelei segítségével tanúi lehetnek a résztvevők, hogy miként lobbant szerelemre a 16 éves kamaszlány az akkor már híres poéta iránt, és nyomon követhetik kapcsolatuk szövevényes történetét megismerkedésüktől egészen Ady haláláig.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.