A Hallgató egy izgalmas, megható lemez gyászról és transzcendenciáról

Snétberger Ferenc, a világhírű magyar gitáros, és a Keller Quartett vonósnégyes közös játékában olyan szerzők műveit hallhatjuk kibontakozni, mint Snétberger, Sosztakovics, John Dowland, vagy Samuel Barber.

Magyar Nemzet
2021. 02. 24. 17:30
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallgató – az album címadója egy mély fájdalmat megéneklő roma zenei műfaj, amely személyes fontossággal bír Snétberger Ferenc életében: A lemezt nyitó Népem emlékére című saját művét 1994-ben nagyzenekarra írta. A roma holokausztot megidéző darab ötletadója Simon Knoll izraeli zeneszerző volt, az ő inspirációja nyomán látogatott el Snétberger Buchenwaldba, az egykori koncentrációs táborba. Ennek a darabnak a nyitányát hívta Hallgatónak. A darabot a roma holokausztban üldözötteinek és meggyilkolt felmenőinek ajánlja – édesanyja roma, édesapja pedig szintó, azaz német cigány származású volt. De a Népem emlékére több, mint zenébe öntött fájdalom: egyszerre gyászos és örömteli, az ellenállás, kitartás és felszabadulás megünneplése. A gitár és a vonósok életigenlő játékához Lázár Gyula nagybőgős is csatlakozik. A Népem emlékére adta az ötletet a vonósnégyessel való közös munkára is.

Snétberger Ferenc a Népem emlékére című művét 1994–95-ben írta, s az elmúlt negyedszázad során többször előadta különböző nagyzenekarokkal
Fotó: MTI/Marjai János

A Hallgató egy izgalmas, megható lemez gyászról és transzcendenciáról, amely megkoronázza Snétberger Ferenc és a Keller Quartett eddigi közös munkáját. A Zeneakadémián felvett koncertlemez Kleb Attila fotóival jelenik meg a legendás ECM kiadó gondozásában, itthon a Hangvető terjesztésében.

Snétberger Ferenc 1957-ben született Salgótarjánban. Tizenhárom éves korában kezdett el klasszikus gitáron játszani, majd 1981-ig a Bartók Béla Konzervatórium diákja volt. Azóta szólókoncerteket ad, számtalan zenésszel működött együtt a világ minden tájáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.