Soha meg nem jelent József Attila-versre lehet licitálni

Idén február 18-án kezdődik az Antikvárium.hu oldalon a Dedikált könyvek árverése. A 12. alkalommal meghirdetett licit legnagyobb szenzációja – vélhetően – József Attila kiadatlan versének kézirata lesz.

2021. 02. 17. 7:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A páratlan különlegesség József Attila kézzel írt, pár soros verse, amit a költő 1935. március 8-án vetett arra a papírra, amely árverésre kerül. Ez az első, ez idáig ismeretlen Edit-vers. József Attila szerelmi lírájának ihletőit nyomon követi az irodalomtörténet, mindenekelőtt Valachi Anna. Két utolsó reménytelen szerelme, két pszichoanalitikusa, Kozmutza Flóra és Gyömrői Edit. Az utóbbihoz írt legismertebb alkotása a Nagyon fáj. „Hallja, mig él. / Azt tagadta meg, amit ér. / Elvonta puszta kénye végett / kivül-belől / menekülő élő elől / a legutolsó menedéket” – írta a fájdalmas sorokat 1935 végén József Attila.

A tanácsköztársaság felszámolását követően Bécsbe menekült, kommunista Gyömrői Edit Berlinben folytatta pszichológiai tanulmányait. A költő viszonzatlan szerelme miatt késsel támadt az analitikusra, féltékenységében pedig bokszerrel annak vőlegényére.

A kézirat sorsa hasonlóan mozgalmas. Barta Istváné volt. Barta István pedig a költő barátja volt. A bankvezető barátról több versében megemlékezett József Attila (Egy ifjú párra, Harag), s több kötetet dedikált neki, beragasztott kézirattal. A most kalapács alá kerülő Edit-vers-kéziratot 1945-ben a rendőrség kobozta el tulajdonosától, akit kisvártatva málenkij robotra hurcoltak.

Az elkobzási igazolás megtalálása illeszkedik az eddigi, fordulatokban gazdag históriához, amennyiben dr. Ballagi Mór Új teljes magyar és német szótárából került elő. Egy olyan szótárból, amelynek dedikációja elárulja, hogy az Arany János ajándéka volt egykor.

Tallózzunk tovább a különleges kínálatban! A József Attila-kézirat mellett a tételek közt fellelhető Radnóti Miklós első kötete, a Pogány köszöntő című. Az aláírt és számozott könyv az annak idején kis példányszámban megjelent bibliofil kiadás egyik példánya. Radnóti mellett az illusztrátor, Túri-Tauber Vilmos kézjegye szintén szerepel a kötetben.

Gárdonyi Géza A kékszemü Dávidkáné című kisregénye az Egri csillagokhoz hasonlóan a török időkről mesél, s egy nagykőrösi boszorkányper alapján írta a szerző, aki az első kiadását Werner Adolf Vilmos ciszterci szerzetesnek, irodalomtörténésznek dedikálta. Vele Gárdonyi egri tartózkodása alatt rendszeresen találkozott. A szerzetes egyike volt azoknak, akik utoljára beszélhettek az íróval, s egyike a Gárdonyi Géza Társaság alapítóinak.

Kosztolányi Dezső A szegény kisgyermek panaszai című, első kiadásos verseskötetét Kárpáti Aurélnak és feleségének stílszerűen, színes tintával dedikálta. Kárpáti Aurél kora legendás és igen befolyásos kritikusa, lelkesen dicsérte az Édes Annát, ám az Esti Kornélt nem értette.

A Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című kézirata hosszú ideig az asztalfiókban hevert. A szerző tizenhárom évig írta művét, amelynek megjelentetését a Magvető Kiadó visszautasította. Az erről tudósító hivatalos levél így kezdődik: „Kéziratát kiadónk lektorai elolvasták, egybehangzó véleményük alapján regénye kiadására nem vállalkozhatunk. Úgy véljük, élményanyagának művészi megfogalmazása nem sikerült…” Az 1973-as elutasítás szülte A kudarc című regényt. A Sorstalanság két esztendőre rá, a Szépirodalmi Kiadó gondozásában látott napvilágot. Az árverésre kerülő első kiadást a szerző aláírása teszi még értékesebbé.

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan bajkonuri felkészüléséről, valamint 1980. május 26-i felszállásáról készült képriporttal jelentették meg a Magyar űrhajós a világűrben című informatív című lapot. Ebben képmelléklet bújik meg a kozmonauta (miként a szovjet övezetben nevezték az asztronautát) kézjegyével.

Hasonló – egész pontosan képeslapmelléklet – pedig Latabár Kálmán szignójával gazdagítja a színművészről szóló Latyi című, Gál Róbert szerkesztette kötetet.

Külön érdekesség, hogy Déry Tibor A felhőállatok című, 1970-es regényének kalapács alá kerülő példányában a szerző aláírása mellett ott szerepel Törőcsik Marié. A könyv megjelenésének évében készült Déry két művéből (Szerelem, Két asszony), Makk Károly rendezésében a Szerelem című film. Ennek női főszerepét alakította Törőcsik Mari.

Az aukció 2021. február 18-án veszi kezdetét, és tíz napon keresztül lehet majd licitálni (minden tétel 1 forintról indul). A licit február 28-án, este 8 órakor zárul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.