Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

A nemzeti ünnep alkalmából dzsesszkoncertek várják a közönséget augusztus 20-án az ingyenes Jazz 0820 eseményen, míg a swingkorszakot idézi meg az augusztus 30-án és szeptember 1-jén megrendezendő New Orleans Swingfesztivál a Művészetek Palotájában (Müpa) Budapesten.

Forrás: MTI2019. 08. 18. 16:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a Jazz 0820 programjának keretében lép fel az Üvegteremben a Horváth Balázs Trió, a Zászlóteremben pedig az ugyancsak fiatalokból álló Ifj. Tóth Pisti Trió zenél. A kültéri nagyszínpadon a 2019-es Jazz Showcase közönségdíjasa, a Szczuka Panka Quartet ad koncertet, majd Szakcsi Lakatos Béla és az Oláh Kálmán-Tony Lakatos Quartet lép fel. Utóbbiak jazzes hangszereléssel szólaltatják meg Gábor S. Pál örökzöld szerzeményeit.

Az augusztus 20-ai tűzijáték előtt és után a Szalóky Béla vezette Police Big Band szórakoztatja a közönséget.

A New Orleans Swingfesztivál augusztus 30-ai nyitókoncertjén a Korb Attila vezette The Rollini Project elnevezésű nemzetközi együttes a dzsessz kezdeti történetének egy méltatlanul elfeledett, ám rendkívül fontos alakját idézi fel: Adrian Rollini basszusszaxofonost. A grazi jazzfőiskola növendékeiből összeállt Coquette Jazz Band estjén a Magyarországon kevésbé ismert stílus, a jive adja majd a tematikát, a zenekarhoz vendégszólistaként csatlakozik Frank Roberscheuten holland szaxofonos.

A fesztivál záróestjén, szeptember 1-jén a svéd Gunhild Carling lép színpadra a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A svéd zenész három trombitán játszik egyszerre, hol harsonán és dudán, miközben énekel és szteppel is. Saját big bandjével többször szerepelt a svéd királyi udvar ünnepségein, többek között XVI. Károly Gusztáv svéd király hetvenedik születésnapján is. Legtöbben azonban Scott Bradlee popslágereket swing stílusban feldolgozó Postmodern Jukebox projektjéből ismerték meg. Magyarországi bemutatkozásán a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara kíséri majd Csizmadia Dávid vezetésével – írták a tájékoztatóban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.