Szvingfesztivállal nyitja meg kapuit a Müpa

A 15. jubileumát ünneplő háromestés New Orleans Szvingfesztivállal öt hónap után újra megnyitja kapuit pénteken a Müpa. A vasárnapig zajló programsorozatot a világ egyik legrangosabb dzsesszénekversenyén, Montreaux-ben éppen 15 éve diadalmaskodó énekesnő, Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estje nyitja, ahol népszerű filmslágerek csendülnek fel a Budafoki Dohnányi Zenekar és Gájer Bálint közreműködésével. Szombaton a 35 éves Bohém Ragtime Jazz Band a dzsessztörténet rejtett kincseiből válogat, Váczi Eszter pedig a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák–magyar The Dream Makersszel karöltve hozza el a korai szvingkorszak örökzöldjeit.

2020. 08. 24. 21:17
null
Szigorú biztonsági intézkedések mellett nyitja meg újra a kapuit a Müpa Fotó: Posztos János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra megnyitja kapuit a Müpa. Közleményük szerint várakozással tekintenek a 2020/21-es évad elé, amely a Müpához hasonlóan 15. jubileumát ünneplő háromestés New Orleans Szvingfesztivállal kezdődik pénteken, vagyis igazi csemegékkel kedveskedik a tradicionális dzsessz rajongóinak. Az intézmény öt hónap és körültekintő előkészületek után nyit újra, hogy látogatói a lehető legnagyobb biztonságban és felszabadultan élvezhessék az előadásokat. Ennek érdekében a Müpa a kormányzati ajánlások, a témában végzett saját kutatás, illetve hazai és nemzetközi partnerintézményeinek gyakorlata alapján speciális egészségügyi előírásokat vezet be.

A Müpa szigorú biztonsági intézkedések mellett nyitja meg újra a kapuit
Fotó: Posztos János

A péntektől vasárnapig zajló programsorozatot a világ egyik legrangosabb dzsesszénekversenyén, Montreaux-ben éppen 15 éve diadalmaskodó énekesnő, Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estje nyitja, ahol népszerű filmslágerek csendülnek fel a Budafoki Dohnányi Zenekar és Gájer Bálint közreműködésével. Szombaton a 35 éves Bohém Ragtime Jazz Band a dzsessztörténet rejtett kincseiből válogat, Váczi Eszter pedig a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák–magyar The Dream Makersszel karöltve hozza el a korai szvingkorszak örökzöldjeit.

Szőke Nikoletta Hollywood aranykora című estjével kezdődik a Müpa New Orleans Szvingfesztiválja
Fotó: Lukács Dávid

Magyarország egyik legjelentősebb kulturális intézménye az elmúlt rendkívüli hónapokat is igyekezett kreatív megoldásokkal könnyebbé tenni látogatóinak. Többek közt regisztráció nélkül lehetett elérni digitális médiatárukat, emellett online közvetítéssorozattal és autós koncertmozival készültek.

– Ezekben a kihívásokkal teli időkben még világosabbá vált, mekkora érték az a kivételesen erős bizalom, amely összeköt minket a nézőkkel és a művészeinkkel. Olyan kapocs ez, amely nem gyengült akkor sem, amikor a Müpa bezárta kapuit és csak az online térben találkozhattunk, sőt talán még szorosabbá vált. Ez a bizalom és a nézőink, fellépőink biztonsága, egészsége kiemelten fontos számunkra, ezért a Müpa munkatársai a nyári hónapokban minden szempontot mérlegelve azon dolgoztak, hogy az újranyitás körülményei a lehető legideálisabbak legyenek. Számítunk a közönségünk együttműködésére az új évadban, biztos vagyok abban, hogy képesek leszünk együtt élni az új szabályokkal és lehetőségekkel. Az óvintézkedések körültekintő betartása segít, hogy a kulturális élet biztos alapokon indulhasson újra és fenntarthatóan működhessen, ismét felejthetetlen élményeket kínálva, és ezzel reményt adva, feltöltődést nyújtva mindannyiunknak – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

Váczi Eszter a világhírű vibrafonossal, Martin Breinschmiddel és az osztrák–magyar The Dream Makersszel hozza el a korai szvingkorszak örökzöldjeit a Müpába
Fotó: Müpa

Ennek jegyében a Müpa napközben nem látogatható – kivéve azokat, akik a Ludwig Múzeumba érkeznek –, a nagyközönség előtt az épület a koncertek kezdete előtt másfél órával nyit ki, és az előadások után legkésőbb egy órával zár be. A Müpába csak lázmérés után lehet majd belépni: a bejáratnál érintésmentes kézi hőmérővel mérik majd az érkezők testhőmérsékletét. A Müpa épületének teljes területén – a közönségforgalmi területeken és a hangversenyteremben egyaránt – kötelező maszkot viselni úgy, hogy az orrot és szájat is takarja, sorban álláskor pedig kötelező a másfél méteres távolság betartása. Ha a biztonsági intézkedések miatt esetleg lassulna a bejutás, az előadás csak akkor kezdődik meg, amikor a sorban állók is elfoglalták a helyüket, ugyanakkor a Müpa arra kéri látogatóit, hogy a szokottnál korábban érkezzenek a rendezvényekre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.