Szabad az út az Új stílusgyakorlatok bemutatására

A Krúdy kamaraszínházban a hónap végén debütál a Queneau mű továbbfejlesztett változata.

Gőz József Miklós
2020. 10. 04. 16:00
null
Olvasópróba a biztonsági előírások betartásával Fotó: Móricz Zsigmond Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szombaton visszazökkent régi kerékvágásába a nyíregyházi színházi élet. Így – többek között – folytatják az október 30-án bemutatandó Új stílusgyakorlatok című darab próbáit, ugyanis örvendetes hírrel jelentkezett Nyíregyháza aljegyzője a Móricz Zsigmond Színháznál az elmúlt hét végén. Visszavonta a társulat által szervezett programok, rendezvények felfüggesztéséről szóló, a járványügyi helyzet miatt kiadott polgármesteri határozatot. Tette ezt azért, mert a színház minden érintett munkatársa felgyógyult a koronavírusból. Mindezt az elvégzett tesztek bizonyítják.

A munka természetesen a korábban bevezetett óvóintézkedések közepette lehetséges csak. A dolgozók/színészek testhőmérsékletét folyamatosan ellenőrzik, majd védik a nézők egészségügyi biztonságát is. A maszk használata kötelező, s lehetőséget adnak a kézfertőtlenítésre az előcsarnokban és a mosdókban. Külön kérik a nézőket, hogy csak egészségesen lépjenek be a színházba.

Olvasópróba a biztonsági előírások betartásával
Fotó: Móricz Zsigmond Színház

Megtartották az Új stílusgyakorlatok című kamaraszínpadi előadás olvasópróbáját is. Raymond Queneau hasonló című darabjában egy nagyon egyszerű történetet ad elő. Egy párizsi fiatalember felszáll egy zsúfolt autóbuszra, pofátlanul elfoglalja az egyetlen szabad helyet, majd leszáll a Saint Lazaire téren, találkozik egyik barátjával, aki azt mondja neki, hogy egy gombot még fel kell varrnia a kabátjára. E történetet azonban a francia szerző kilencvenkilenc stílusváltozatban álmodta színpadra. Ez jelentett inspirációt Váradi R. Szabolcs írónak és Olt Tamás rendezőnek ahhoz, hogy még egyet csavarjon a dolgon, s ha nem is 99, de 22, derűre hangoló változatban hozzák a nézők elé a történetet. Szereplők: Horváth László Attila, Illyés Ákos, Tóth Zolka. Díszlettervező: Wilhelm Judit. Jelmeztervező: Szántó Eszter Rita. Koreográfus: Kocsis Andrea, Lukács Ádám.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.