Szabadegyetem a Magyarság Házában

A Magyarság Háza Szabadegyetemén ma este Unitárius Élet – Vallás és média címmel a két előadó az Unitárius Élet című folyóirat köré szervezve osztja meg gondolatait a közönséggel.

Antal Miklós
2020. 01. 16. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarság Háza Szabadegyetemén ma este Unitárius Élet – Vallás és média címmel a két előadó az Unitárius Élet című folyóirat köré szervezve osztja meg gondolatait a közönséggel.

A Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületének főgondnoka, Elekes Botond bemutatja a Kárpát-medencében élő unitáriusok intézményrendszerét, különösen az erdélyi és a magyarországi egyházrészek 2012-es unióját követő időszakot. A beszámoló súlypontos része lesz az unitárius fenntartásban működő kulturális és oktatási intézmények ismertetése. Előadásának végén az unitárius egyházi folyóiratok helyzetéről számol be.

Czire Szabolcs, a Budapesti Unitárius Egyházközség lelkésze, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet tanára az egyetlen magyar alapítású történelmi keresztény egyház teológiai sajátosságainak néhány kardinális elemét mutatja be.

Minden vallási közösség értelmezési közösségként is meghatározható. Az előadás első része a Biblia értékéről és használatáról szól, néhány mondatban kitekintve az unitárius hermeneutika alaptételeire is.

Az unitáriusokat gyakran Szentháromság-tagadóknak vagy latinosan antitrinitáriusoknak nevezik, pedig ők nem tagadnak valamit, hanem állítják, védik Isten bibliai egységét. Az egység-tanból lényegében mindegyik teológiai tétel levezethető, mint a nonduál világkép (nincs személyes gonosz), a nagyra értékelt egyszerűség, a pozitív istenkép, az unitáriusokra jellemző derűs életszemlélet, amely kiterjed az ember eredendő jóságának tanára is. Az egyszerű, tiszta és élhető minőségre törekvő unitárius vallás a cselekvést és az emberséget részesíti előnyben az elvont hittételekkel szemben.

Ezeket a kérdéseket igyekszik az előadó röviden áttekinteni. Vasárnap 10:30-kor pedig mesedélelőtt lesz a Magyarság Házában, a Mátyás király és a kolozsvári bíró című bábelőadást az erdélyi Keljfeljancsi Bábszínház mutatja be. A mesében Mátyás, az igazságos király nem érzi jól magát a trónteremben. Legszívesebben alattvalói között tartózkodna – álruhában. Mióta a talján Beatrix lett a felesége, egyre gyakrabban menekülne el Budáról. Egy napon udvari bolondja jelenti, hogy Kolozsvárott garázdálkodik a város bírája.

Sebtében parasztgúnyát ölt, maga mellé veszi a bolondot és elindul szülővárosába. A mesében közreműködik Demeter Ferenc és Vincze László, a darabot egy magyar népmese alapján írta és rendezte Vincze László.

A belépés ingyenes mindkét programra, viszont regisztrálni kell a [email protected] e-mail-címen. A helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.