Szarka Gábor: Van lehetőség további párbeszédre az SZFE ügyében

Az egyetem kancellárja furcsának és szokatlannak nevezte, hogy igazgatási vezetőként nem engedik be a munkahelyére.

Forrás: MTI2020. 10. 14. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) 63 oktatója által az egyetem új vezetésének írt keddi levél olyan lépés a kommunikációban, amely megnyit egy kiskaput a további párbeszédre – mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja szerdán délelőtt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

– Az oktatók levelének szellemisége és olvasata azt mutatja, hogy alapvetően legitimnek tekintik a jelenlegi helyzetet, elfogadják a kancellárt, bár a két oktatási rektorhelyettes kinevezési módját nem – tette hozzá Szarka Gábor.

A kancellár kitért arra, hogy az oktatók a párbeszéd hiányát kérik számon rajtuk, holott – fűzte hozzá – az egyetem vezetése korábban, az október 4-én nyolc pontban megfogalmazott kezdeményezésében rögzítette: mindenről hajlandó tárgyalni, egészen az autonómiáig.

– Mi végig a párbeszéd mellett voltunk, annyit kértünk csak, hogy szűnjön meg a blokád, és ne fenyegessenek bennünket. Azt gondolom, a kezdeményezés lehetősége most a másik oldalon van, de el kell fogadni a kialakult jogi helyzetet, az egyetemi vezetőket, és a tanköztársaság különböző elemei már nincsenek napirenden – mondta.

Szarka Gábor kérdésre válaszolva furcsának és szokatlannak nevezte, hogy igazgatási vezetőként nem engedik be a munkahelyére. Hozzátette: fenyegetőnek érezte, hogy amikor belépési kísérleténél megkérdezte, kivel tudna beszélni, a nagy csend volt a válasz. Ezt az anarchikus helyzetet mindenképpen meg kell szüntetni – jelentette ki.

– A hallgatók saját intézményük ellen dolgoznak, amikor azt nem engedik működni, ami érthetetlen. A körülmények teljesen tisztázatlanok, alapvetően két nevet ismerünk, a tanköztársaságot meghirdető, vezetői posztjáról már lemondott Upor Lászlóét, illetve Csernai Mihályét, aki a HÖK elnöke. Nem tudjuk, kik vesznek részt az akciókban, az sem biztos, hogy hallgatók, mert nem ismerjük a neveket, akikkel tárgyalhatnánk. Ez egy jól felkészített, arctalan tömeg, amelynek tagjai szétzúzzák az egyetem belső működését – jegyezte meg a kancellár.

Megdöbbentő állapotokat hoztak létre a szélsőséges tiltakozók a Színház- és Filmművészeti Egyetemen
Fotó: Teknős Miklós

Szarka Gábor szerint azok jártak el korrekt módon – név szerint Ascher Tamást, Enyedi Ildikót, Máté Gábort említette –, akik már a modellváltás meghirdetésekor lemondtak egyetemi állásukról. Hozzátette: ha valaki nem tud azonosulni az új helyzettel, a kuratóriummal és annak szellemiségével, akkor megteheti, hogy máshol keres lehetőséget. Kitért arra, hogy ezért keresik meg levélben az egyetem valamennyi munkavállalóját, oktatóját és hallgatóját, hogy nevüket is vállalva nyilatkozzanak a kialakult helyzetről, az SZFE vezetésével való együttműködési szándékukról.

– Mindenki arccal, névvel vállalja, egyetért vagy sem. Ha valaki elutasít egy legitim helyzetet, akkor annak nyilvánvalóan máshol lesz a helye. Senkit nem kényszerítünk arra, hogy velünk dolgozzon, de ha ezen az egyetemen ezt állami pénzből teszi, tanít vagy hallgató, akkor vállalja ennek kereteit – hangsúlyozta a kancellár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.