Széchenyi-pályázatokat hirdettek a magyar ifjúságnak

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlap a nemzettudat erősítése céljából a Széchenyi-évhez kapcsolódóan pályázatokat írt ki a Kárpát-medencében élő magyar diákoknak. A pályaműveket július 15-ig várják – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Magyar Nemzet
2021. 05. 07. 17:52
null
Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány és a Stádium pályázatára a középiskolások négy témában küldhetik el munkáikat: a Milyen Kárpát-medencét szeretnék? című esszépályázat középpontjában a magyarság és a Kárpát-medencében élő népek közös sorsa, a magyarság múltja, jelene és jövője áll. A pályázónak ki kell fejtenie, hogy milyen Kárpát-medencében szeretne élni, s ennek beteljesülése érdekében milyen feladatok állnak előttünk, valamint hogyan lehet ezeket a feladatokat megvalósítani, van-e esélye a közös munkának, a Kárpát-medencében élő népek igaz barátságának? Részletes kiírás ITT.

Széchenyi István gróf politikai és gazdasági reformjait kell értékelnie a pályázónak a Széchenyi István reformjai esszépályázatban, ám a dolgozat vizsgálhat csupán egy reformtörekvést is. Mint írják: a pályázó igyekezzen feltárni azt is, hogy Széchenyi István egyes újító javaslatainak mik voltak a konkrét történelmi, szellemi, társadalomlélektani, technikai és egyéb előzményei, kik és milyen módon álltak Széchenyi mellé, s kik fordultak ellene. Arra is kíváncsiak, hogy az adott reformjavaslat mennyiben járult hozzá a modern Magyarország megteremtéséhez, s mai életünkre van-e még hatása? Bővebb információt itt lehet találni. A Széchenyi hite esszépályázat témája a mélyen hívő római katolikus Széchenyi István. Ennél a pályázatnál a pályázó feladata, hogy írja le, Széchenyi István cselekedeteiben miként mutatkozik meg a Krisztus-követő ember hite és bátorsága. A pályázat részletei itt érhetők el.

Széchenyi István gróf
Fotó: Wikipedia.org

A magyar föld esszépályázatban pedig azt kell kifejtenie a pályázónak, hogy miként látja a mai magyar mezőgazdaság helyzetét. A dolgozatíró eltűnődhet azon is, hogy a magyar földnek mely értékei által, s mi módon lehetünk Európa egyik legprogresszívabb nemzete.

Általános iskolásoknak szól az a pályázat, melyben egy-egy rajz vagy fogalmazás formájában kell bemutatni valamelyik Széchenyi-emlékhelyet. A részletes pályázati kiírást ezen a linken érik el.

A közlemény szerint

a legjobb pályamunkákat beküldő tanulók az értékes tárgyjutalmak mellett meghívást kapnak a nyári Stádium-táborba és a Széchenyi István-tudományos diákkonferenciára is.

A szakmai bírálóbizottságok által kiválasztott pályamunkák a Stádium Társadalmi és Kulturális Hírlapban is megjelennek. A pályaműveket július 15-ig várják az [email protected] email címre, pdf-formátumban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.