Szegeden kész bemutatókkal várják a jobb időket

A színház közleményben tudatta, hogy nem pótolják a járvány miatt kieső előadásokat.

Gőz József Miklós
2020. 12. 30. 12:12
null
Jelenet A padlás című készülő darabból Fotó: Szegedi Nemzeti Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üres felületek fogadják a nézőt, ha a Szegedi Nemzeti Színház honlapjára téved, nem lehet jegyeket, bérleteket új időpontokra átíratni, sem pedig váltani. Ennek egyszerű oka van: a színház közleményben tudatta, hogy nem pótolják a járvány miatt kieső előadásokat. A járvány miatt több, remeknek ígérkező darab bemutatója és a tavaszi produkciók pótelőadásai is elmaradnak . A nézőknek december 15-ig kellett nyilatkozniuk a fel nem használt jegyeik és bérlethányadaik sorsáról. Ezek esetében lemondhattak a visszatérítésről a színház javára, ezzel segítve a színház működését, pótolva a bevételkiesés egy részét. Arra is volt lehetőség, hogy a jegyeket, bérleteket visszaváltsák, de a színház azt javasolta, hogy szabadjegyre váltsák őket, amelyek felhasználhatók 2021. december 31-ig a színház bármelyik előadására. A következő egy éven belül ugyanis a színház valamennyi most elmaradt előadását újra játszani fogja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbben ezt a megoldást választották.

Az idei év nagy megpróbáltatásokat jelentett a színháznak, 2020-ban mindössze négy hónapban volt lehetőségük nézők előtt játszani. Két játszóhelyen 165 előadásuk volt, ám a nézettségük gyakorlatilag ugyanakkora, 85 százalék volt. Ez különösen annak fényében jó eredmény, hogy kényelmetlenségek (lázmérés, maszk) zavarták a színházba járókat. Mindezek miatt a bevételkiesésük elérte a 150 millió forintot, amely a tervezett érték harmada – nyilatkozta Barnák László igazgató egy helyi lapnak.

Sajnos a járvány miatt olyan bemutató előadás is elmaradt, mint a 39 lépcsőfok című Hitchcock-krimi, amelyet azért állítottak a műsorba, hogy helyettesítsék vele a Chicago című musicalt, amelynek a sok szereplője között nagy valószínűséggel lett volna covidos, megakadályozva ezzel az adott előadást. Mindkettőt december 18-án kellett volna bemutatni, de a járvány közbeszólt.

Jelenet A padlás című készülő darabból
Fotó: Szegedi Nemzeti Színház

Elkészült A padlás is, mindkét darab főpróbáit közönség nélküli színházban tartották. Az előadásokat Horgas Ádám főrendező rendezte, akár az 1984-et, amelyet sikerrel mutattak be, de a járvány miatt félbeszakadt a játszása. Ezeken kívül a soron következő házi főpróbákra (Dido és Aeneas, Négyhangú opera) is közönség nélkül készülnek.

Nem streamelnek, mert a színház vezetői úgy vélik, hogy semmi sem helyettesítheti a színházi élmény varázsát, s nem akarnak senkit sem abban a hitben ringatni, hogy színházat lát a számítógép képernyőjén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.