Húsvét a Magyar Nemzeti Múzeumban

Már a második nagyhét, amikor a Magyar Nemzeti Múzeum zárva tart. Már a második alkalom, hogy az intézmény nagycsütörtöktől húsvét hétfőig az online térben mutat be az ünnephez kapcsolódó tárgyakat, történeteket, szokásokat.

Magyar Nemzet
2021. 04. 02. 10:30
null
Nagytakarításra eddig kizárólag a hétfői szünnapokon kerülhetett sor Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Tárgyakba rejtett ünnep tematikus sorozat mégis egyszeri és megismételhetetlen, hiszen a múzeum Facebook- és Instagram-oldalán megjelenő érdekességek mellett a blogbejegyzéseken keresztül a most készülő Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon kiállításba is betekintést nyerhetünk.

A premontrei kanonokrendet 1121-ben, kilencszáz éve alapította meg Szent Norbert. A rend tagjai szinte az alapítás óta jelen vannak Magyarországon is. A premontreiek az elmúlt évszázadokban részesei és alakítói voltak a magyar társadalomnak, a vallási életnek, a művészetnek és a tudománynak is. Az évforduló alkalmából 2021-ben a Magyar Premontrei Cirkária és a Magyar Nemzeti Múzeum rendtörténeti kiállítást rendez Premontreiek 900. A 900 éves premontrei rend Magyarországon címmel. A kiállítás, amint azt a járványügyi szabályozások ismét lehetővé teszik, megnyílik, és egész nyáron várja majd a látogatóit.

A kiállítás közös ünneplésre invitálja majd az érdeklődőket. A tárlat áttekintést nyújt a rend lelkiségéről, alapításáról, magyarországi múltjáról és jelenéről. Bemutatja a premontreiek magyarországi tárgyi örökségét, feldolgozza a rendtagok hozzájárulását a magyar kultúrához. A rend mai kolostoraiban, Csornán, Gödöllőn és Zsámbékon található alkotások és dokumentumok mellett számos hazai és külföldi gyűjteményből kölcsönzött műtárgyon keresztül elevenítik fel a premontreiek kilencszáz éves magyarországi történetét.

A tárlathoz kapcsolódóan virtuális kiállítást is nyitnak, illetve számos tematikus programmal, tárlatvezetéssel is készülnek. A nagyhét alkalmából összeállított blogbejegyzésekben pedig a kiállításon is megjelenő műtárgyak közül mutatnak be érdekességeket, amelyek tematikusan kapcsolhatók a kereszténység legfontosabb ünnepéhez.

Vaszary János: Szent Norbert, 1897 (Keresztelő Szent János-plébániatemplom, Zsámbék)
Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum/Németh Márk

Nagyheti blogbejegyzések:

Nagypéntek

Kiss Etele: Körmeneti, illetve oltárkereszt korpusza a zsámbéki Keresztelő Szent János premontrei monostorból

Húsvétvasárnap

Kusler Ágnes: Computus paschalis – Húsvétszámítás naptárkerékkel

Húsvéthétfő

Kusler Ágnes: Ordo candidus – A premontrei rend öltözete

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.