„Szent István népének nem a kegyeit kereste, hanem a javát szolgálta”

Az itt élő hagyományoknak és lelkiségnek lehetnek részesei azok, akik ellátogatnak az ősi szentélybe.

B. Orbán Emese
2020. 08. 19. 9:52
null
Akik ellátogatnak az ősi szentélybe, az itt élő hagyományoknak és lelkiségnek lehetnek részesei Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pannonhalmi monostor története szorosan összefonódik Magyarország történetével. Szent István király azért alapította, hogy legyen egy hely, ahol mindennap hangzik el ima hazánk fennmaradásáért. Az itt élő hagyományoknak és lelkiségnek lehetnek részesei azok, akik ellátogatnak az ősi szentélybe. A monostor- és államalapító ünnepén a Pannonhalmi Főapátság idén is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, akik az épületegyüttest holnap 9–18 óra között díjmentesen látogathatják. Az idei esztendő azonban nem a megszokott rutin mentén zajlik, most talán még inkább érdemes az ezeréves múltból bátorító példákat és gondolatokat előhívni. Hortobágyi T. Cirill főapát ezért, az ünnepi szentmise után, 11.30-tól egy különleges és az év többi napján nem látogatható helyszínen, a kerengő udvarán idézi meg István királyunk nekünk szóló üzenetét. Központi gondolata a következő: „Szent István népének nem a kegyeit kereste, hanem a javát szolgálta. A megújulást pedig önmagán kezdte: Krisztust követte, aki nem azért jött, hogy őt szolgálják, hanem hogy ő legyen mindenki szolgája.”

A főapát úr mellett Kara Ákos államtitkár úr képviseli a Pannonhalmával egyidős ezeréves államiságot és osztja meg az érdeklődőkkel gondolatait. A program részeként a főapát bemutatja a szent király Pannonhalmán őrzött csontereklyéjét és az ünnepre elkészült Szent István nyomában Pannonhalmán című interaktív zarándokfüzetet is. Viszont nemcsak erre az eseményre, hanem az egész napos ünnepre is várják az érdeklődőket.

Akik ellátogatnak az ősi szentélybe, az itt élő hagyományoknak és lelkiségnek lehetnek részesei
Fotó: Havran Zoltán

Délelőtt 10 órától délután 5-ig minden egész órakor filmvetítés lesz Pannonhalma – ezer év jelen idő címmel. A terem befogadóképessége negyven fő, a vetítés időtartama húsz perc. Ugyanebben az idősávban és gyakorisággal a főkapu melletti gyerekvetítőben családi program lesz kisfilmmel és makett­építéssel, maximum 25 fő részvételével.

11 órakor nehéz lesz dönteni, hogy a Boldogasszony-kápolnai tárlatvezetést vagy a Pannonhalmi Főapátság pincészetében szakvezetéses borászati látogatást válasszuk. A döntést megkönnyíti, hogy mindkét program többször ismétlődik a nap folyamán. Délután fél négytől egyórás orgonahangverseny lesz a Szent Márton-bazilikában Kiss Zsolt orgonaművész előadásában. Az ünnepi vesperást – a szerzetesközösség esti imádságát – követően megtekinthető Szent István Pannonhalmán őrzött csontereklyéje, 18 órakor pedig az új kenyér megáldására kerül sor a gyógynövénykertben. Aki teheti, ne menjen még haza: Szent István király fiához, Imre herceghez írott intelmeit – amelyeket feltehetően bencés szerzetesek fogalmaztak meg – minden évben, így idén is egy színész és egy improvizatív zenész tolmácsolásában hallgathatják meg az érdeklődők. Nádasdy Ádám fordítása alapján, Vecsei H. Miklós színművész tolmácsolásában csendülnek fel monostoralapító királyunk „szavai”, amelyeket David Yengibarjan örmény harmonikaművész kísér. A program este nyolckor kezdődik.

A zárt terekben megtartott eseményeken kötelező a szájmaszk viselése.

Szent István király intelmei Imre herceghez

Az első magyar földön született irodalmi mű szerzőjének István királyt tekinti a hagyomány. Az állam kormányzására ad tanácsokat és útmutatást Imre fiának, akit örökösének szán. Tíz fejezetben inti őt, hogy őrizze meg a hitet, erősítse meg az egyházi rendet, tartsa tiszteletben az egyháziakat, a főembereket és a vitézeket, hozzon igaz ítéletet, legyen türelmes és vendégszerető, hallgasson a tanácsra, kövesse elődeinek példáját, imádkozzék és legyen erényes.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.