Szent magyar nők napja

A Magyar Katolikus Egyház számos rendkívüli nő alakját emelte példaképpé az eltelt évezredekben. Árpád-házi Szent Margit soha nem esett ki nemzetünk emlékezetéből, ragyogása ma is hatással van fiataljainkra. Prokopp Mária művészettörténészt kérdezte Molnár Pál, a Présház főszerkesztője a Gondola.hu-n. 

PrésHáz.eu
2021. 03. 08. 14:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Professzor asszony, Ön nemrég fejezte be tanulmányát, melyet a Szent Margit Gimnázium kérésére Árpád-házi Szent Margit ikonográfiájáról írt. A mai magyar gimnazisták érdeklődését miért csigázza fel a Nyulak szigetén élt Árpád-házi lány?

– Nagy öröm látni és hallani a média értékes csatornáin, hogy milyen nagyszerű fiataljaink is vannak! Minden látszat ellenére vannak komoly közösségek a fiatalok között, akik a szellemi, lelki értékek iránt érdeklődnek, sőt valóságos apostolai az igaz értékeknek az irodalomban, képzőművészetben, zenében és az élet céljáról való felfogásban…

A Margit-szigeti romok közelében felállított Szent Margit-szobor az elmúlt két évben egyre több embert késztetett elgondolkodásra, megállásra. Pompás már a szobor felépítése is: Margit egy labirintuson áll. A labirintus ma már nem mond sokat a legtöbb embernek, de elgondolkodtat, érdekes, magára hívja a figyelmet. Nem kell okvetlenül a híres knosszoszi palotának a labirintusát ismerni, elég talán annyit tudni, hogy Thészeusz az Ariadnétól kapott fonállal tudott kijönni a labirintusból, miután legyőzte Minotauruszt. Tehát az élet nem útvesztőkből áll, hanem van az életvezetésnek egy több ezer éves útmutatója, Mózes két kőtáblája, amely biztos vezérfonal a boldogsághoz. Árpád-házi Szent Margit ennek a két kőtáblának a parancsai szerint élt, és minden más vélemény ellenére ő boldog volt.

S erről szólnak az ő művészi ábrázolásai hétszázötven éve folyamatosan…

– Mi a különleges érték Szent Margit ikonográfiájában?

– Margitot domonkos szerzetesi öltözetben ábrázolják, ami arra utal, hogy ő önként elfogadta szülei fogadalmát, és örömét lelte abban, hogy a világmindenség Teremtőjének és Urának a jegyese lehet! Jobbjában a liliomot, a tisztaság szimbólumát, baljában a feszületet, esetleg a rózsafüzért, avagy a Bibliát tartja. Köpenyét fénylő aranycsillagok ékesítik, és feje felett is gyakran lángnyelv látható, amely a szívében égő, Isten iránti nagy szeretet jelképe, amely teljesen betöltötte örömmel a szívét… A királyi korona gyakran a lábánál van, arról lemondott úgy, hogy helyette örökre fénylő aranykoronát kapott, amely olykor a szerzetesi fátyol felett tündököl. A különleges érték amelyet csak a legnagyobb művészek tudnak igazán megjeleníteni az, hogy a teljes önátadás a szellemi, lelki értékeknek igazi, örök boldogsággal tölti be az embert. Az ábrázolások láttán ezen is elgondolkodhat minden ember. Minél magasabb rendű az a szellemi érték, amire ráteszi valaki az életét, annál nagyobb, igazabb, teljesebb az öröme. A Magyar Nemzeti Múzeum is készít nagyszabású kiállítást az idén hétszázötven éve, 28 évesen meghalt magyar királylányról és több évszázados tiszteletéről. Hihetetlen elgondolni rohanó világunkban, hogy elődeinket hétszázötven éven át nem hagyta nyugodni, hogy nem tud megtörténni ennek a fiatal hős lánynak a legnagyobb erkölcsi elismerése, a szentté nyilvánítása! Én a Szent Margit képzőművészeti ábrázolásainak ikonográfiájáról szóló tanulmányomat az éppen százéves fennállását ünneplő Szent Margit Gimnázium tanárainak és diákjainak írtam, a tanulmánykötetük számára. Áttekintettem hétszázötven év hazánkban és külföldön fennmaradt ábrázolásait, és ezekből választottam ki a mintegy ötven bemutatott alkotást.

– Tarlós István főpolgármester írt ki pályázatot a margitszigeti romok közelében felállítandó szoborra 2017-ben. 39 pályázat érkezett be, ebből az első helyezést egy gyöngyösi születésű szobrászművésznő nyerte el, s a mestermű a Margitszigeten állíttatott fel. Az alkotó a gyöngyösi templomokban keresett fiatal arcot a szoborhoz. Mennyire szól a mai fiatalokhoz az alkotás?

– Bakos Ildikó gyöngyösi szobrászművész a szobor modelljét a gyöngyösi lányok közül választotta. Bronzba öntve ez a szobor az átszellemült lelkes fiatal teljes önátadását jeleníti meg. S ettől lesz olyan eszményien szép a szobor és magával ragadó. Az elmúlt két év tapasztalata alapján egyértelmű, hogy ezek az örök értékek megérintik a mai fiatalokat is.

A második helyezést elért szobor Győrben, a Püspökkertben kapott helyet Veress András püspök meghívására. Ez a szíves fogadtatás mennyire érzékelteti, hogy Szent Margit alakja ma is eleven?

– A győri Püspökkert csodálatos parkjában felállított Szent Margit-emlékmű címe Szent Margit fohásza Magyarországért. Talapzata az ezeréves magyar királyság. Innen szállt fel a magyar égre hétszáznyolcvan éve, 1242 januárjában egy fénylő gyöngyszem – ezt jelenti Margit neve –, egy éneklő pacsirta, amely a három fénylő gótikus ív, amely a kolostort jelképezi, amelyet áthat a napfény, az örök értékek öröme. Itt áll Margit, Istenhez emelve a szívét és a lelkét. Az emlékmű fénylő fehérségének a sugárzása a tisztaság, a jóság, a szeretet apoteózisa.

– Szent Margit alakja feltűnik Mindszenty József veszprémi püspöki és esztergomi érseki címerében is. Miért különleges egyezés, hogy a bíboros érsek elleni bírósági ítélethirdetésnek épp ma van a 72. évfordulója?

Mindszenty József bíboros a XX. századi Magyarország legnagyobb hőse, példaképe. Margit életáldozata számára is példa volt, ezt jelzi a címerében szereplő Szent Margit-ábrázolás és a jelmondata: Sacra Pannonia, vagyis Szent Magyarország is. Ez a nemzet boldogulásának egyetlen biztos útja. Az ő erejének a forrása – Margithoz hasonlóan – Krisztus keresztje volt!

Az eredeti cikk itt érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.