Szeptember 30-ig várja az első filmesek jelentkezését az NFI Inkubátor programja

A Nemzeti Filmintézet ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egész estés mozifilmjének elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor programot. A hatodik alkalommal meghirdetett, nagy sikerű kezdeményezés célja a fiatal filmesek innovatív, kísérletező alkotói bemutatkozásának támogatása.

Magyar Nemzet
2020. 09. 03. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Inkubátor programra jelentkezhetnek diplomás, de egész estés mozifilmet még be nem mutatott rendezők és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek, valamint pályázhatnak olyan alkotók is, akik országos sugárzású televízióban bemutatott tévéfilm vagy tévésorozat rendezői voltak.

A kiválasztott filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél százmillió, a dokumentumfilmeknél harmincmillió forintig nyújt támogatást az Inkubátor program. Az alkotók a filmkészítés során igénybe vehetik a Nemzeti Filmintézet (NFI) szakmai támogatását.

A 2015-ben életre hívott Inkubátor program keretében már 24 első filmes csapat kapott támogatást, köztük Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, amelynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary-i filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt. Tavaly ősszel mutatták be Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmjét, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámáját, amely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című kreatív dokumentumfilmje az év elején készült el, és azóta vetítik rangos fesztiválokon.

Orosz Ákos és Fazekas Máté Bence a Kilakoltatás forgatásán
Fotó: Glódi Balázs

Nemrég ért véget Fazekas Máté Bence első filmjének forgatása, a Kilakoltatás, egy szatirikus hangvételű film, amely egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló néni heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve.

A forgatáson készült videóriportban Orosz Ákos főszereplő, Fazekas Máté Bence író-rendező, Tóth Evelin Judit operatőr és Znamenák István színész mesél a készülő filmről.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.