Szerenádok a szentendreieknek

Arra mindenképp jó az egymástól izolált néhány hét, hogy egyes régvolt műfajokat visszahozzunk a napjainkba. A kulturális pezsgéséről híres Szentendre nem várt sokáig, máris rendszeres szerenádot hirdetett lakóinak szombatonként, az egészségügyi előírások szigorú betartása mellett.

Szilléry Éva
2020. 04. 20. 21:05
null
Szentendre, 2020. április 10. A Fõ tér Szentendrén 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat a húsvéti ünnepek alatt lezárta a belvárost a nem helyi látogatók elõl. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentendre nem maradhat művészeti élet nélkül, a Szentendrei Kulturális Központ egész évben fesztiválok, koncertek, színházi előadások szervezésével nyújt kulturális élményeket a város lakóinak, a koronavírus-járvány azonban keresztülhúzta számításaikat.

Nem hezitáltak sokáig a szervezők, Kultszerenád néven minden szombaton 17 órakor egy-egy lakóközösségnek szerveznek rövid élő zenei koncertet, támogatva a szentendrei kötődésű művészeket és megköszönve a lakosoknak, hogy otthon maradnak. Több hasonló megmozdulás volt már a fővárosban is, sőt az sem ritka, hogy olasz mintára jól összeszokott lakóközösségek vagy háztömbök egymásnak énekelnek a teraszról.

Az egyik legfertőzöttebb államban, Olaszországban mára mindennapossá vált a közös éneklés az erkélyeken, de az egész világot meglepte, amikor Jose Carreras világhírű katalán tenor az erkélyén adott minikoncertet a környékbelieknek. A művészt júniusban hazánkba várnánk, a Bartók Plusz nyitányára, de minden bizonnyal ez a koncert is elmarad a kialakult helyzet miatt. Akárcsak az országban mindenütt, a március eleji védelmi intézkedések és rendelkezés okán Szentendrén is bizonytalan időre bezártak a kulturális intézmények. A veszélyhelyzet beálltával a Szentendrei Kulturális Központ is átváltott az online tartalomszolgáltatásra, de szeretnék azokat a lakosokat elérni és jobb kedvre deríteni, akik nem használnak internetet.

A praktikum mellett van a kezdeményezésnek egy lényeges üzenete is: nagyon jók a karanténkoncertek, de a virtualitás mára kimerítette önmagát, a járvány pedig rámutat a valódi, az igazi közösségek erejére, az ember őszinte arcára.

Ilyen ez a találkozás is Szentendrén április közepétől minden szombaton, 17 órai kezdettel, mindig más-más lakóközösségek örömére. A lokálpatriotizmus jegyében olyan szentendrei kötődésű zenészek, művészek lesznek hallhatók, akiket már ismer a közönség a kulturális központ rendezvényeiről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.