Szikrázó lányok kalapács alatt

Több évfordulóhoz köthető plakáttal jelentkezik a Falra fel! harmadik plakátaukció, amely anyagának összeállításakor a szervezők nem arra törekedtek, hogy muzeá­lis értékű darabok kerüljenek kalapács alá, inkább az volt a cél, hogy karakteres filmes és zenei válogatással álljanak elő. Így került be a rendszerváltás kultikus filmjeinek hirdetése, a Meteo és a Roncsfilm is a posztergyűjteménybe, de egy eredeti Sissi-filmplakát is erősít az őszi anyagot.

Szilléry Éva
2019. 11. 23. 13:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távol vagyunk még attól, hogy a képzőművészeti aukciók sorában említhessük a plakátárveréseket Budapesten, az viszont látható, hogy van érdeklődés a művészi igénnyel készült plakátokra. Két éven belül harmadszor rendezi meg a Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Galéria 567 az árverést, amelyből egyelőre az évi két alkalom tűnik reálisnak. Tóth Tamás, a Múzeum Antikvárium munkatársa arról beszélt lapunknak, hogy messze vagyunk a belga, a holland és a francia plakátgyűjtési szokásoktól, de tavaly óta már látható, hogy az aukciók hatására megkezdődött egy pozitív folyamat.

– Az antikváriumból a plakátok hetven százalékát még mindig a turisták viszik el, a magyar köztudatban nem úgy él a plakát, mint a lakásbelső kiegészítő eleme. A Falra fel! árverés egyik célja pedig éppen az, hogy az otthonokba is bejusson az igényes poszter – hangsúlyozta Tóth Tamás.

A korábbi árverésektől eltérően az idei tételek között nem muzeális értékű darabok szerepelnek, de több az évfordulóhoz köthető reklám. Monory Mész Andrásnak a rendszerváltás hangulatát idéző filmje például harminc éve készült, jelen aukcióra nemcsak a film plakátjai, de standfotói is előkerültek. Idén ötvenéves a Szelíd motorosok, ennek plakátjait is árverezik az aukción. A Roncsfilm, Szomjas György kultikus munkájának posztere is elvihető, illetve erős a nyolcvanas évek underground zenei világának plakátválogatása.

Az aukció anyagában megtalálhatók továbbá olyan külföldi filmklasszikusok plakátjai, mint a Ponyvaregény, a Kill Bill, a Jackie Brown, a Ro­cky, a Bosszúállók, a Farkasokkal táncoló, a Sissi-filmek, a Dühöngő bika, az Evita, a Kelly hősei, a Ryan közlegény megmentése, a Sörgyári capriccio, a Csillagok háborúja és számos James Bond-film posztere is. A magyar filmalkotásokat – többek között – A londoni férfi, a Bohóc a falon, a Hattyúdal, az Apa, a Szerelmem, Elektra, a Körhinta, a Szikrázó lányok erősítik, az animáció és a gyerekfilmek között a Vuk, a Szaffi, a Süsü, a sárkány, valamint a Hugó, a víziló képviselik.

A zenei csemegék sorában Beatles-, Elvis-, Queen-, Sziá­mi-, Bizottság-, Test Department- és Sexepil-plakátokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A jelentős számú reklám- és propagandaplakát között múlt századi és napjainkban készült példányokra is lehet licitálni, ennek a szekciónak a kuriózumai a nemzetközi tejnapról vagy az országos mezőgazdasági és tenyészállatvásárról szóló hirdetések.

A filmplakátok között a legértékesebb tételek egyike a százezer forintról induló Star Wars-sorozat A Birodalom visszavág című epizódjának posztere. Összességében az aukcióra kiválasztott plakátok tematikája – fegyverekkel, motorokkal és a zenei válogatás tekintetében is – elég macsósra sikeredett, de az ­animációs szekció is igen gazdag lett.

A november 26-án tartandó aukció különlegessége, hogy a Munká­csy Mihály-díjas Kemény György grafikusművészt is meghívták a szervezők, aki kultúrtörténeti hátteret ad majd a gyűjteményhez, és akinek a plakátjaira szintén licitálni lehet majd. A több mint 150 tétel zenei, filmes, reklám- és kiállítási plakátból álló kollekcióból az árverést megelőzően a Próféta Galériában ötnapos kiállítást szerveznek és Falra fel! címmel beszélgetnek a plakátművészet jelenéről, mert hisznek abban, hogy létezik az autonóm és kereskedelmi grafika határmezsgyéjén egyensúlyozó plakátművészet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.