Színház és irodalom a múzeumban

A társművészetek izgalmas találkozása valósul meg négy év után ismét a Szépművészeti Múzeum újjászületett falai között: a Textúra, amely az irodalmat, a színházat és a képzőművészetet vegyíti.

Szilléry Éva
2019. 10. 31. 9:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A társművészetek izgalmas találkozása valósul meg négy év után ismét a Szépművészeti Múzeum újjászületett falai között: a Textúra, amely az irodalmat, a színházat és a képzőművészetet vegyíti. Az előadás-sorozat a korábbi években sok látogatót vonzott. A Textúra alapötlete szerint a képzőművészet, az irodalom és a színház egy térben, a Régi Képtár falai között nyer új értelmet. Kortárs magyar képzőművészeket kért fel a múzeum, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Első alkalommal 2014-ben a Szépművészetiben, majd annak felújítása alatt az elmúlt években a Magyar Nemzeti Galériában bemutatott előadások után tér vissza a Szépművészetibe a Textúra.

A felkért kortárs írók a múzeum legismertebb képei közül hétben találhattak inspirációt, hogy azokat kortárs és friss, akár provokatív irodalmi kontextusba helyezzék. A művek térben és időben végigvezettek a múzeum állandó gyűjteményén. A képzőművészeti alkotások irodalmi/színházi parafrázisai újra ráirányítják a figyelmet a klasszikus művekre, hangsúlyozva fontosságukat, és megmutatva, milyen új jelentést hordoznak a 21. század hazai közönségének.

A 2019-es Textúra rendezője ismét Valló Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész (képünkön), a Radnóti Színház főrendezője lesz.

Valló Péter a tegnapi sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Textúra küldetése hidat verni korok és művészeti ágak közé.A programon belül megmutatkozó hét kortárs író Dragomán György, Szabó T. Anna, Durica Katarina, Szilasi László, Térey János, Totth Benedek és Tóth Krisztina.

A képtárban megelevenedő irodalom és színház november 5-től december 3-ig öt alkalommal lesz látható. Az estek fellépői többek között Hegyi Barbara, Schell Judit, Bán János és Trokán Anna lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.