SzínpadON: Újra együtt – Páva gála online látható

SzínpadON: Újra együtt – Páva gála címmel nagyszabású előadás látható február 19-én este 8 órakor a Hagyományok Házának online közvetítésében. A tizenöt résztvevőt Pál István „Szalonna” és bandája kíséri, a bemutató szerkesztője Busai Norbert.

Magyar Nemzet
2021. 02. 16. 17:30
null
Részlet az online gálából Fotó: Gabor Dusa Forrás: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az est szerkesztő-rendezőjével, Busai Norbert koreográfus-táncoktatóval egy újszerű koncepciót dolgoztunk ki – mondja Bures Réka szervező a SzínpadON: Újra együtt – Páva gála című nagyszabású előadás kapcsán, amely február 19-én este 8 órakor látható a Hagyományok Házának online közvetítésében. – A korábbi műsorokkal ellentétben nem meghatározott sorrendben lépnek színpadra a szereplők, hanem közös produkciókat mutatnak be együtt a virtuális közönségnek.

Részlet az online gálából
Fotó: Hagyományok Háza

A kilenc évvel ezelőtt elindított Fölszállott a páva népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedő szervezői ez év elején gálaesttel köszöntik a nézőket. A rendezvény gondolata decemberben vetődött fel, amikor a Hagyományok Háza SzínpadOn címmel nagyszabású online programsorozatot indított el. A Páva gálán az elmúlt évek legsikeresebb résztvevői lépnek ismét színpadra. A január 29-én, egész napos próba után rögzített gálát a nézők február 19-én este 8 órakor tekinthetik meg, ahol a járvány okozta utazási nehézségek miatt csak magyarországi művészek lépnek fel. A bemutatón nógrádi dudás, nagyecsedi és tyukodi válogatást, a pásztor kultúrát jellemző somogyi kanász blokkot, zalai, sárközi összeállítást, magyarszováti énekes számot, ádámosi és szászcsávási gyűjtést, közép-erdélyi és méhkeréki táncokat láthatnak a nézők.

Részlet az online gálából
Fotó: Hagyományok Háza

A Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel indította el népdal-, néptánc- és népzene-vetélkedőjét. Az eseménysorozattal a két intézmény tisztelegni kívánt mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt évtizedek alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát. A versenyt egyúttal az akkor negyven éve indult táncházmozgalom ünnepének is szánták.

Részlet az online gálából
Fotó: Hagyományok Háza

2012-ben három mesterre is emlékeztünk: a százhúsz éve született zeneszerző-népzenekutatóra, Lajtha Lászlóra, a magyar néptánckutatás nemzetközi hírnevét megalapozó, nyolcvan éve született Martin Györgyre, valamint az akkor már tizenöt éve Kolozsváron elhunyt zenetörténész-népzenekutatóra, Jagamas Jánosra. Mindhárman a Bartók és Kodály által megkezdett gyűjtőmunkának szentelték életüket, s életművük példaértékű lehetett a jelentkezőknek is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.