A Pécsi Balett szívhez és észhez szóló táncai

Idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Pécsi Balett. Már­ciustól új bemutatókkal, megemlékezőműsorokkal szeretnének ünnepelni. Az évfordulón a társulat eddigi történetét bemutató filmet láthat a közönség, készül egy jubileumi kiadvány, és a tervek szerint találkozót tartanak a régi tagokkal és a pécsi táncrajongókkal a Pécsi Nemzeti Színházban, valamint a Müpában. Decemberben egy új, ingyenesen megtekinthető programsorozatot is indítottak „szombatON” elnevezéssel, gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek.

2021. 01. 09. 8:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Piroska és a farkas című mesebalettel kezdték december 5-én a Pécsi Balett szombatON programját. Január végéig minden szombaton ingyenesen megtekinthető lesz egy-egy előadásuk, mely a YouTube-csatornájukon érhető el. Ma Rómeó és Júlia igaz szerelmének tragikus, egyúttal felemelő történetét láthatjuk, előadásuk a kulturált ember oktalan viszálykodásának, a másik szinte ösztönös elutasításának okait keresi. Vajon valódi megbékélést hoz a két fiatal halála? Kibékíthető a kibékíthetetlen? Vincze Balázs szenvedélyes és dinamikus táncnyelve új életre kelti William Shakespeare szerelmespárjának meséjét. A különleges látványvilágról Cziegler Balázs díszlettervező és Kiss Julcsi jelmeztervező kreatív fantáziája gondoskodik.

A Piroska és a farkas mesebalettel kezdődött a szombatON sorozat
Fotó: Pécsi Balett

A társulat alapötlete – egyúttal sikereinek kiemelendő alkotóeleme –, hogy a koreográ­fiák a nagy klasszikusok mellett főként kortárs zeneszerzők műveire készülnek. A Rómeó és Júlia eredeti zenéjét – klasszikus inspirációkra – Riederauer Richárd írta. „Az innováció és hagyománytisztelet jegyében továbbra is az a célunk, hogy megérintsük a nézők szívét és elgondolkodtassunk” – írta a darab ajánlójában Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas érdemes művész, aki 2017 októberétől a Pécsi Balett ügyvezető igazgatójaként dolgozik.

Magyarország tánctörténetének mérföldköve volt a Pécsi Balett megalakulása, hiszen hazánk első modern balettegyüttese jött létre a Mecsekalján. A Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként, 1960-ban alakult Eck Imre Kossuth-díjas, Liszt-díjas érdemes és kiváló művész vezetésével, akit, túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a modern tánc megteremtőjeként tisztelünk. Alkotói forradalmának lényege a mozdulatok és formák gondolattal való megtöltése, a mai ember problémáinak, morális kétségeinek, érzelmi amplitúdóinak táncszínpadi megvalósítása.

Szenvedélyes, dinamikus. A mai napon a Rómeó és Júliát közvetítik ingyenesen online
Fotó: Pécsi Balett

A Pécsi Balett a tánc univerzális nyelvének segítségével világszerte ma is a magyar kultúrát és Pécs városát képviseli. 2005-ben Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas művész lett a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként működő társulat vezetője. A szakmailag és emberileg nívós, erős társulat építése, a táncszerető közönség megtartása és kibővítése mellett legfontosabb feladatának tekintette a tagozati lét megszüntetését, a Pécsi Balett önálló működésének megteremtését. A Pécsi Balett a modern tánc legnemesebb hagyományaira építve 2017-től folytatja önállóan kulturális misszióját.

A társulatra mindig is jellemző volt, hogy új táncirányzatokat bátran felvállaló együttes, amely a legkülönbözőbb stílusok széles skáláját kívánja repertoárján felsorakoztatni. A Pécsi Balett székhelye 2017-től a Zsolnay Kulturális Negyed, mely székhelyként tökéletesen harmonizál a Pécs 2010 – Európa kulturális fővárosa program vállalásaival, szemléletével. Az előadások egyéni, karakteres táncnyelve igen széles spektrumból építkezik. A dramaturgia szerves egységgé formálódik az innovatív vizuális megfogalmazással, így a táncszínház legjobb hagyományai valósulnak meg a színpadon. Vincze Balázs vezetése alatt egy erős, összetartó, nívós társulat formálódott, amely jelentős előadások sorát hozta létre. A továbbiakban Uhrik Teodórával közösen ezt az utat folytatják, ugyanakkor önállósodva fontos célkitűzés a hangsúlyosabb magyarországi jelenlét és a komolyabb nemzetközi megmutatkozás.

Az ünnepi programsorozat részeként március végén jubileumi gálaesten szeretnék bemutatni Pécsen Az iszonyat balladája című darabot, amely egy új koncepcióval, Zachár Lóránd koreográfiájával készül. Amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, Vasarely címmel egy nagyszabású darab is megvalósul a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Müpa szervezésében. A tervek szerint ősszel, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón lesz a társulat Ádám és Éva című darabjának premierje. A pécsiek közleményükben jelezték, hogy amennyiben a járványhelyzet nem engedi, akkor online, illetve később kivitelezik a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósuló programokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.