Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó virtuális formában

A járvány sújtotta tavalyi év egyedül az internet világának kedvezett, hiszen a legtöbb személyes találkozást, közösségi programot az online térbe kellett helyezni. A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkája is nagyrészt itt folytatódott, néhány szerencsés kivételtől eltekintve – tudtuk meg Farkas József koordinátorától.

Magyar Nemzet
2021. 01. 15. 13:51
null
Táncház a Folkszögletben - Gombaszög Lite Fotó: Hagyományok Háza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi és őszi időszakban a felvidéki hálózat által hat helyszínen működtetett népzeneoktatás, valamint a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán folyó Néphagyomány az oktatásban című kurzus nagy része távoktatásban valósulhatott csak meg, de a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozót is virtuális formában rendezték meg.

Néphagyomány az oktatásban – képzés a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem hallgatói számára
Fotó: Hagyományok Háza

Ugyanakkor a pandémia kreatív újításokra is késztette az intézetet. Farkas József beszámolt a Felföld tánchagyománya elnevezésű szakmai módszertani kiadványsorozatról, amely átfogó formában mutatja majd be egy-egy felvidéki tájegység hagyományos tánckultúráját, hagyományait, népviseletét. Az első rész az Ipoly mentére fókuszál.

Ezenkívül – az óvodapedagógusok és tanítók munkáját segítendő – létrehoznak egy háromszázötven szlovákiai magyar gyermekjátékot tartalmazó digitális adatbázist is. Az elmúlt évben folytatódott az Oral History néven futó, a magyar folklórélet kiemelkedő személyiségeit megszólító riportsorozat, amelyből a tervek szerint háromrészes dokumentumfilm is készül, melynek premierje 2021-ben várható.

Az Oral History forgatásán
Fotó: Hagyományok Háza

Több rendezvény azonban elmaradt, vagy csak korlátozott formában tarthatták meg. A XI. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny rozsnyói döntőjét le kellett mondani. A Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzöglete pedig az eredetileg tizennégy nagykoncert helyett szerényebb, ugyanakkor tartalmas programokat kínált az érdeklődőknek.

Táncháztalálkozó a FolkSzögletben – Gombaszög Lite
Fotó: Hagyományok Háza

Augusztusban sikerült megtartani Várhosszúréten a négynapos népzenei mesterkurzust, melynek eredményeként nyílt téren adtak zárókoncertet, háromszázötven vendéggel.

A IX. Fonográf Fesztivál megrendezésére a nyári leállás miatt decemberben került sor Komáromban. Az idei évre a hálózat koordinátora azonban már bizakodóan tekint, mint mondja: – Idén már teljes gőzzel készülünk az előző évről átcsúszott fesztiválprogram megtartására, valamint a kerek évfordulós ünnepi rendezvényre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.