Szoboravatással és beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyula színművészre szombaton

Szoboravatással és beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyula színművészre január 18-án, szombaton a magyar kultúra napja alkalmából a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban.

Forrás: MTI2020. 01. 17. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Gyula, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész szobrának avatását a 22. kerületi önkormányzat szombaton 17 órakor tartja a Klauzál Ház Aulájában – olvasható az önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az alkotást Huber József kerületi szobrászművész készítette. Mint írják, Budafok-Tétény Önkormányzata a portrészoborral kíván emléket állítani az egykor a XXII. kerületben élt művésznek.

A 2014-ben elhunyt művész szobrának avatásán Karsay Ferenc polgármester köszöntője után Kovács István színművész emlékezik hajdani pályatársára. A szoboravatás után beszélgetéssel emlékeznek Szabó Gyulára. A beszélgetést Lakatosné Ircsik Teréz, az Országos Színháztörténeti Múzeum (OSZMI) koordinátora vezeti, akinek Kovács István lesz a beszélgetőtársa. A két színész pályája a Thália Színházban találkozott, ahol több darabban játszottak együtt Kazimir Károly irányítása alatt. Ezekről az időkről, filmekről, színházról, barátságról beszélget Kovács Istvánnal az OSZMI munkatársa. Az eseményre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

A magyar kultúra napjának programja ezt követően könyvbemutatóval és felolvasó színházi programmal folytatódik a Klauzál Házban.

Szabó Gyula (1930-2014) a Színház- és Filmművészeti Főiskolára 1950 és 1954 között járt, 1954-től a Petőfi és a Jókai Színház tagja, majd évtizedekig a Thália Színház vezető színészeként emlékezetes produkciók részese volt. A Thália megszűnése után tagja lett az Arizona, majd a Művész Színháznak is, később a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál dolgozott. 1979-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára, egyetemi docens volt.

Pályája során játszott többek közt Molnár Ferenc, Shakespeare, Bulgakov, Stendhal, Katona József színműveiben. Emlékezetes alakításai között van Hábetler János, Fejes Endre Rozsdatemető című művében, és Tiborc Katona Bánk bánjában. Játszott az Egy pikoló világos, a Vasvirág, a Kölyök, A tizedes meg a többiek, a Kinek a törvénye című filmekben. Tévésorozatokban ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. Ő volt a magyar szinkronhangja Columbo hadnagynak az amerikai sorozatban, és az ő hangján szólalt meg dr. Bubó (Kérem a következőt), Éder mester (Pumukli), Kag (Vuk) és Frakk, a macskák réme. Ő volt a Magyar Népmesék sorozat mesemondója is.

Kétszer tüntették ki Jászai Mari-díjjal, emellett érdemes és kiváló művész címet is kapott. A filmkritikusok díját 1975-ben nyerte el. Sokoldalú művészi pályája elismeréseként 2000-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon 2005-ben Életmű-díjat kapott, szülővárosának 1998-tól volt díszpolgára. 2006-ban a Nemzet Színészévé választották. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetéssel ismerték el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.