Szokatlan színházi próbák

Karanténidőben a több mint két évezredes törvényt lebontja a szükség.

2020. 04. 14. 19:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös – de hisz különös világot élünk – online színházról beszélni, amennyiben a színházi előadás lényege a jelenvalóság, a mulandóság, s e művészet nem létezhet játszó és néző nélkül – minden egyéb nélkülözhető. A virtuális világban színész és közönség egymástól földrajzilag távol vannak, a jelenvalóság pedig viszonylagos, és mivel az internet nem felejt, a mulandóság az, ami feledhető. Ha mindezen túltettük magunkat, jön a kényszerevolúció újabb állomása, az online próba. Az előadás létrehozása eddig (miként a drámapedagógia esetében szintén) egy helyen együtt cselekvő emberek közös alkotása volt. Ellenben karanténidőben a több mint két évezredes törvényt lebontja a szükség.

Első pillantásra áprilisi tréfának tűnt a Pécsi Nemzeti Színház közleménye, amely szerint online próbálnak a teátrum művészei. Pedig egészen komolyan kell venni, hiszen az összes szereplő otthon tartózkodik, ahonnan egy erre alkalmas programmal minden színész élő kapcsolatot tart minden színésszel, látják, hallják egymást. Két produkció is e rendhagyó módszerrel készül. Szálinger Balázs a pécsi együttes felkérésére írt László király visszatér című műve (a szerző Becsvölgy címet viselő darabját 2015-ben mutatta be a teátrum), illetve Zerkovitz Béla legnépszerűbb operettje, a Csókos asszony is.

A Békéscsabai Jókai Színház hasonló virtuális próbákkal viszi színre Wass Albert Tizenhárom almafáját. Március 17-én szigorú óvintézkedések betartásával zajlott az olvasópróba, ám másnap nulla órától lezárták Magyarország határait, s bezárták a színházak kapuit. Békéscsabán húsvét előtt az első online próbát is megtartották. A pécsihez hasonlóan itt szintén videókonferencia formájában tartottak asztali, elemző próbát. Ezen lehetőség nyílt Kiss József rendezői elképzelésének megismerésére, az egyes figurák karakterének megbeszélésére, kulcsjelenetek értelmezésére. Most ki-ki otthon foglalkozik szövegével, ami a színészeknek szokatlan, lévén a próbákon kialakított jelenetekhez kötve szokták elsajátítani a dialógokat. Bármeddig tartson is a kényszerű bezártság, az együttes bízik abban, hogy nyáron folytathatják a hagyományos próbafolyamatot, és ősszel felgördülhet a függöny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.