Szövegek további napokra

Ignotus Hugót elsősorban a Nyugat folyóirat legendás főszerkesztőjeként tartjuk számon, a magyar kritikatörténelem meghatározó alakja volt.

Nagy Koppány Zsolt
2019. 05. 23. 15:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ignotus Hugó azon kevesek közé tartozik, akiknek vezetékneve nemcsak belehonosodott az emberek fejébe, de annyira külön életet él, hogy sokan nem is ismerik a Hugót. (Az Ignotus eleinte írói álnév volt, de aztán törvényesen is felvette.) Elsősorban a Nyugat folyóirat legendás főszerkesztőjeként tartjuk számon, a magyar kritikatörténelem meghatározó alakja volt.

A már a borítójával eléggé felkavaró Egy év történelem című könyvében – a szerző által jegyzett előszó tanúsága szerint – a kötetbe beválogatott cikkek szerzője, az „elmélkedő cikkíró” „végigkrónikázta” a[z első világ]háborút, és olyan szövegeket helyezett egymás mellé, amelyeket „vagy jellemzőeknek érez azon napokra, vagy további napokra is igazaknak”. Végül dicséretes szerénységgel megjegyzi: „Hogy megérték-e sorok az újságból a könyvbe való átmentetést, s érdemes-e folytatásuknak következnie, azt sokkal nagyobb problémákkal együtt nyilván csak a háború vége fogja eldönteni.” A kötet először 1916-ban jelent meg, ezt adta ki újra a régi, fontos, de nem eléggé vagy egyáltalán nem ismert kötetek és kéziratok kiadására specializálódott Szépmíves Könyvek Kiadó.

A mai olvasó nyugodtan gondolhatja azt, hogy a fenti kérdésre a válasz: megérték azok a bizonyos sorok. Természetesen a szövegek egy része, vagy mindegyik szöveg egy része tartalmaz olyan nekünk már speciálisnak tűnő információkat, neveket és hivatkozásokat, amelyek – jóllehet a korabeli embereknek a napi valóságot jelentették – ma már csak a történészeknek csengenek ismerősen. De éppen itt mutatkozik meg az „elmélkedő cikkíró” zsenialitása: a szövegek során pillanatok, sorok alatt jut el az általánoshoz, a filozofikushoz, a napi aktualitásoktól nem terhelt, általános érvényű következtetések megfogalmazásához.

Mint a háború kirobbanásakor szinte mindenki, Ignotus is hitt a háború jogosságában, a megsértett Monarchia bosszútervének igazában, és ez folyton előbukkan a kötetben; de közben a borzalmak bemutatása is egyre nagyobb teret kap, és már a cikkek írója is elég korán világháborúként kezdi emlegetni mindazt, ami történik. A kötet vége felé olvasható reménykedést egy nem is olyan sokára kitörő második világháború írta felül, amit még Ignotusnak is meg kellett érnie. De ez mind és még mindig az aktua­litások közé tartozik – a cikkekben azonban olyan kulturális tudás, olyan történelmi és társadalmi éleslátás, következetes szigor, filozófia és az összefüggések felmutatásának a képessége mutatkozik meg, amely bármelyik időben megállná a helyét.

Ignotus: Egy év történelem. Szépmíves Könyvek, Budapest, 2019.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.