Talpuk alatt fütyül a szél – Szomjas György emlékére

A Nemzeti Filmintézet Szomjas Györgyre emlékezve szerda éjfélig ingyenesen elérhetővé teszi a nemrég elhunyt rendező emblematikus alkotását, a Talpuk alatt fütyül a szél című filmdrámát.

Magyar Nemzet
2021. 04. 09. 18:24
null
Fotó: Filmio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Filmintézet Szomjas Györgyre emlékezve szerda éjfélig ingyenesen elérhetővé teszi a nemrég elhunyt rendező emblematikus alkotását, a Talpuk alatt fütyül a szél című filmdrámát.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas kiváló művész 1975-ben forgatott és 1976-ban bemutatott alkotása, mint az első magyar „eastern” új filmes műfajt teremtett. A közönség rajongott is érte, több mint hatszázezren látták a mozikban.

A film plakátja
Fotó: Filmio

Szomjas György az amerikai westernt és az olasz spagettiwesternt is ihletforrásnak tekintette a műfaj magyar környezetbe való átültetésekor, miközben hű maradt a korabeli hazai hangulathoz és tárgyi elemekhez, mint a csikósfelszerelés, a csárda, a fokos vagy éppen a karikás ostor.

A történet az 1830-as évek betyárvilágába kalauzol, amikor is a Djoko Rosić által alakított főhős (magyar hangja Bessenyei Ferenc), Farkas Csapó Gyurka börtönből megszökve, visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon azokon, akik feladták. A pusztai pásztorok szövetségesként tekintenek rá, mint aki a vármegye befolyását enyhíteni tudná, azonban tanítványa, Jeles Matyi (Vladan Holec, magyar hangja: Cserhalmi György) mégis elárulja.

A Talpuk alatt fütyül a szél nem különbözteti meg élesen a jót és rosszat, hiszen a főszereplő sem sorolható be egyik kategóriába sem egyértelműen. Mérges Balázzsal együtt egy letűnőben lévő világot képviselnek, amely megértést szül közöttük annak ellenére, hogy a törvény más-más oldalát képviselik. Mérges Balázs csendbiztos szerepét Bujtor István játssza. A film zenéje Sebő Ferencnek köszönhető.

Szomjas György alkotása szerda éjfélig a FILMIO-n tekinthető meg.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ToCRFeNuOrU[/embed]

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.