Támogatni a nagy álmokat

A Hangszert a kézbe! programokon közel százezren ismerkedtek különböző hangszerekkel, sokaknak ez volt az első lehetőségük, hogy kipróbálhassák, hogyan kell hangra bírni ezeket a csodás instrumentumokat.

Magyar Nemzet
2020. 01. 30. 15:09
null
A Bagossy Brothers Company első lemeze is a pályázatnak köszönhetően jelent meg 2015-ben Fotó: MTI/Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hangszert a kézbe! programokon közel százezren ismerkedtek különböző hangszerekkel, sokaknak ez volt az első lehetőségük, hogy kipróbálhassák, hogyan kell hangra bírni ezeket a csodás instrumentumokat. A mostani évadban 96 koncerthelyszín kap közel 210 millió forintot, hogy magyar zenekarok élő, belépőjegyes koncertjeit valósíthassa meg. Az elmúlt hat évben az erre a célra fordított, összesen több mint egymilliárd forint összegű támogatás hatását a könnyűzenei szakma egésze érezhette, hiszen immár van hol koncertezni, van hová turnékat szervezni.

Magyarország szervezetten lehetett jelen a legnagyobb showcase fesztiválokon (Eurosonic, Primavera, Reeperbahn), fókuszország lehettünk a Waves Viennán és a Zandarin Szöulban, mintegy ötven magyar zenekar jutott el a nemzetközi színtérre, és óriási öröm a Harmed zenekar Music Moves Europe Talent díja is. Ez csak néhány kiemelt projekt eredménye – az utóbbi hat évben az NKA Hangfoglaló könnyűzene-támogató program (korábban Cseh Tamás-program néven) és a MANK Nonprofit Kft.-n belül működő Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (Köszi) 171 zenekar indulását és szakmai fejlődését segítette. A felsorolt sikerek is jelzik, hogy volt mit ünnepelni a Hangfoglaló és a Köszi csapatának és a közönségnek a magyar kultúra napja alkalmából tartott rendezvényen tegnap a Budapest Music Centerben.

Az induló előadói programban erre az évre 251 formáció pályázott, közülük végül a tervezett húsz helyett 27 zenekar kap támogatást, idén először két fiatal elektronikus zenei producer is. Az Öröm a zene! tehetségkutató tavaly húsz magyarországi és öt határon túli városba jutott el, idén pedig Beregszász is a helyszínek között lesz – derült ki Tardy-Molnár Anna összegzéséből. Érezhetően adott az erős alap, van mire építeni a magyar könnyűzene ügyének szolgálatát, de a MANK ügyvezetője a jövőre és a folytatásra vonatkozó tervek ismertetése helyett szép és emberi gesztusként az NKA Hangfoglaló programja és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda csapatának mondott köszönetet az eddigi eredményekért, hogy – mint fogalmazott – „van mit irigyelni”.

A Bagossy Brothers Company első lemeze is a pályázatnak köszönhetően jelent meg 2015-ben
Fotó: MTI/Veres Nándor

Bagossy Norbert, a Bagossy Bro­thers Company énekes-dalszerzője – aki a Hangfoglaló programnak köszönhetően jelentette meg az első lemezét, és zenekara azóta is kap támogatást a munkájához – főként az induló csapatokhoz szólt. Arra biztatta őket, hogy merjenek nagyot álmodni és dolgozzanak érte kitar­tóan, hiszen támogatásért akkor érdemes jelentkezni, ha már tudják, mit szeretnének elérni.

Ferenczi György Máté Péter-díjas zenész, zeneszerző a támogatási program hatékonyságát méltatva a magyar könnyűzenei piac fejletlenségére is kitért, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy épp emiatt nagyon fontos, hogy legyen, aki foglalkozzon a színre lépő tehetségekkel. Felidézte, hogy a rendszerváltás utáni „teljes vadkapitalista káoszban” döntő jelentősége volt annak, hogy az akkori középgeneráció felkarolta a fiatal zenészeket. Mint mondta, például Póka Egon több száz koncertlehetőséget teremtett neki és az akkori csapatának, és ezzel kijelöltek egy utat. „Felemelték a fiatalokat és példát mutattak. Most is ez a járható út: hangszert kell adni a kezükbe és példát mutatni nekik” – mondta Ferenczi György, aki mentorként segíti az induló zenekarok munkáját. Nevetve hozzátette: a középgenerációnak is szívósnak kell lennie, hiszen a nagy öregek előtt is és a fiatalok előtt is teljesíteni kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.