Tanulmánykötet tárja fel az Uránia 120 éves múltját

Évekig tartó kutatómunka és előkészítés után született meg a monográfia az Uránia Nemzeti Filmszínház történetéről, illetve a neki otthont adó Rimanóczy-ház múltjáról.

Magyar Nemzet
2021. 04. 09. 15:22
null
Az Uránia díszterme Fotó: Oravecz István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekig tartó kutatómunka és előkészítés után született meg a monográfia az Uránia Nemzeti Filmszínház történetéről, illetve a neki otthont adó Rimanóczy-ház múltjáról.

Az Uránia Tudományos Színház 1899-es nyitásától kezdve alkalmazta a mozgóképtechnikát, 1901-ben pedig önálló gyártásba kezdett. Zitkovszky Béla saját fejlesztésű felvevőjével dokumentálta Pekár Gyula tánctörténeti előadásait, melyekben fellépett Blaha Lujza és Hegedűs Gyula is.

A tanulmánykötet borítója
Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

Az első játékfilmes elemeket is tartalmazó, A táncz című magyar filmalkotást 1901 áprilisában mutatták be. Ez a dátum a magyar filmtörténet kezdőpontjának tekinthető, melynek százhúsz éves évfordulója alkalmából jelent meg a Nemzeti Filmszínház Nonprofit Kft. kiadásában, a Méry Ratio kiadó gondozásában, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elkészült monográfia.

Az épület és az intézmény múltját feltáró, Az ismeretlen Uránia – Fejezetek egy filmszínház történetéből című tanulmánykötet egyúttal betekintést ad a XX. századi magyar történelembe, azon belül pedig a magyar filmtörténet részleteibe is.

Az Uránia díszterme
Fotó: Oravecz István

A háromszáznegyven oldalas mű bemutatja a Rimanóczy-ház történetét, az Uránia megnyitása előtti időszakot, az egykori Kerepesi úti világot, az Uránia Tudományos Színház működését, a teátrum múltját, a saját filmgyártás időszakát és a mozivá válás folyamatát.

Az olvasmányos formában megírt tanulmányok mellett interjúk, irodalmi szövegrészletek, visszaemlékezések, korabeli újságcikkek is megtalálhatók a Buglya Zsófia által szerkesztett, többszerzős kötetben, amelyet kétszázhatvan illusztráció tesz még látványosabbá; ezek között látványtervek, térképek, tervrajzok, plakátgrafikák, képeslapok és fotók találhatók.

Uránia filmplakát 1918-ból, Sátori Lipót grafikája
Fotó: BTM Kiscelli Múzeum

A tervek szerint a könyvbemutatóra a járványhelyzet alakulásának függvényében kerülhet sor a közeljövőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.