Teljessé vált a VeszprémFest programja

Idén július 14-18. között rendezik a 17. VeszprémFestet, amelynek az utóbbi évek hagyományának megfelelően a szervezők fokozatosan jelentették be a fellépőit, köztük a brit DIDO-t.

Breuer Csilla
2020. 02. 20. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén július 14-18. között rendezik a 17. VeszprémFestet, amelynek az utóbbi évek hagyományának megfelelően a szervezők fokozatosan jelentették be a fellépőit. Elsőként, még tavaly december elején a július 15-i koncertnap világsztár fellépőjére derült fény: a História Kertben felállított színpadon a brit DIDO fog énekelni, aki több mint húszéves pályafutása alatt még sosem járt önálló műsorral Magyarországon, érzelmes és magával ragadó dalait a veszprémi közönség élvezheti tehát elsőként.

Fotó: VeszprémFest/Kovács Bálint

DIDO Florian Cloud de Bounevialle Armstrong néven született 1971-ben, és egyike az Egyesült Királyság legsikeresebb előadóinak. Művésznevét, amely Karthágó királynőjére utal édesanyjától kapta, zenei karrierjét bátyja, a Faithless alapítótag Rollo Armstrong segítségével és támogatásával kezdte el. Pályafutása során több mint 40 millió lemezt adott el, a brit énekesnők közül ő készítette minden idők legsikeresebb bemutatkozó albumát 2001-ben No Angel címmel, amely a mai napig 21 millió példányban talált gazdára, 35 országban platina státuszt ért el. A No Angel elképesztő sikere nem csupán milliós eladást, de jó néhány díjat – köztük az MTV EMA-t és Brit Awardsot – is hozott az énekesnőnek. Legfrissebb, 2019-es lemezén a Still On My Mind-on ismét együtt dolgozott testvérével, Rollóval. Az album kettejük elektronikus tánczene iránti vonzódását, a hiphop és folkgyökerek iránti szeretetét egyaránt tükrözi. DIDO sikeres zenei karrierjét többek között olyan világsikerek jellemzik, mint a Here with Me, a Thank You, a White Flag, az If I Rise vagy az Eminemmel közös slágere a Stan.

A következő bejelentés február elején volt, akkor azt tudtuk meg, hogy az immár teltházas DIDO koncert előtt, a fesztivál nulladik napján július 14-én a Jazz+Az fog koncertet adni, gyakorlatilag Geszti Péter formációja nyitja meg az eseménysort.

Fotó: VeszprémFest/Kovács Bálint

A Jazz+Az a magyar popzene rövid életű, de sikeres együttese, amelyet 1997-ben alapított Geszti Péter és Dés László, A miniszter félrelép című filmhez írt dalok apropóján. Két albumot és egy remix lemezt adtak ki, a közönség kedvencévé váltak, de 2000-ben, a siker csúcsán egy búcsúkoncerttel zárták a pályafutásukat. Idén januárban viszont a húszéves évforduló apropóján teltházas, nagysikerű koncertet adtak az Arénában. A nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttek, hogy a nyáron még két alkalommal, két vidéki helyszínen fellépnek. Ezek egyike a VeszprémFest színpada.

A decemberben meghirdetett DIDO koncertre rekord gyorsasággal elfogytak a jegyek, ez adta a szervezőknek az ötletet, hogy még egy előadásra felkérik a művésznőt, akinek turnéévébe ez bele is fért, így mára már nyilvános, hogy a VeszprémFest történetének első dupla, két egymást követő napon megrendezett koncertjét élvezhetik a nézők. Tehát DIDO-val július 16-án is találkozhatnak az érdeklődők.

A negyedik nap, vagyis július 17-e fellépője a Postmodern Junkebox, ők a Welcome to the Twenties 2.0 Tour című programjukkal érkeznek, amely a húszas évek Amerikájába repíti a közönséget.

Fotó: VeszprémFest/Kovács Bálint

A Postmodern Junkebox nem klasszikus értelemben vett zenekar, hanem egy állandóan változó tagságú formáció, amelyben az alapító Scott Bradlee alkotói kreativitása az állandó és persze a koncepció, amely mentén kitalálta és működteti Junkeboxot. Zenei határokat átlépve a kivételes tehetségű zenészek világslágereket adnak elő, jazz, swing, soul, blues stílusba átdolgozva. A PMJ-ben alapítása óta több mint hetven művész fordult meg, befutottak és pályakezdők egyaránt, több mint egy milliárdos YouTube nézettséggel, majdnem négy és fél millió feliratkozóval és két milliót meghaladó Facebook követővel büszkélkedhetnek.

A VeszprémFest programjában hagyománya van az operának is, míg tavaly Verdi Rigolettóját láthattuk parádés szereposztásban, idén Donizetti, Verdi, Puccini, Bizet, Offenbach, Gounod és Berstein darabokból álló válogatással készülnek, Juan Diego Flórez tenor előadásában. A VeszprémFestet záró koncerten közreműködő Magyar Állami Operaház Zenekarát Jader Bignamini fogja vezényelni.

Fotó: VeszprémFest/Kovács Bálint

A perui származású, 1973-as születésű Juan Diego Flórez napjaink egyik legünnepeltebb bel canto tenorja, akit Pavarotti örököseként aposztrofálnak. Egészen fiatalon, mindössze huszonhárom évesen a Pesaro-i Rossini Operafesztiválon ugrott be Bruce Ford helyére a Mathilde di Shabran főszerepére. Olyan sikeresen formálta meg Corradinót, hogy egyből a nemzetközi szupersztárok közé került.

Navracsics Tibor: A VeszprémFest egyre erőteljesebben járul hozzá a veszprémi identitáshoz

A nagy zenei fesztiváloknak, köztük a VeszprémFestnek is közösségépítő szerepe van – hangsúlyozta Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa a rendezvényről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.