Természet és kultúra

Második alkalommal szervezi meg az ArtKert összművészeti fesztivált a szentendrei régi művésztelepen a MANK — Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az alkotóművészet legnagyobb támogató intézménye péntektől vasárnapig között ismét kinyitja kapuit, és három napon át igazi kortárs találkozásokra invitál mindenkit: izgalmas művészeti programokkal, könnyűzenei koncertekkel és színházi produkcióval is készül.

Munkatársunktól
2019. 08. 28. 13:18
null
A három napon a látogatók irodalmi programon és színházi előadáson is részt vehetenek Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 31-ei és szeptember 1-jei művészeti sétán, a Fő téren található ÚjMűhely Galériából indulva bemutatják Szentendre azon kultikus helyszíneit, amelyek híres festmények kompozícióit ihlették. A várostörténeti érdekességek mellett az egykor itt élő és alkotó művészek alakjait is megidézik. Szó lesz a Ferenczy család Szentendréhez fűződő viszonyáról, és olyan művész házaspárokról, mint Vajda Lajos és Júlia vagy Anna Margit és Ámos Imre, akik együtt koptatták a macskaköves utcákat. A program csúcspontja pedig a szentendrei régi művésztelep felkeresése, ahol műterem-látogatáson személyesen is megismerhetők az ott alkotó festőművészek. Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Knyihár Amarilla, Krizbai Sándor és Nagy Barbara várja az érdeklődőket.

A szentendrei régi művésztelep múltja nemcsak az itt megforduló művészek története, hanem a XX. századi magyar történelem lenyomata is. Az első világháború és annak következményei indították ugyanis a művészeket Szentendre felé, aminek köszönhe­tően létrejött a Duna-parti kolónia. Miközben ugyanis a nagybányai művésztelep az országhatáron túlra került, új hazát kerestek a művészek, Szentendre pedig alkalmasnak tűnt a nagybányai hagyományok továbbvitelére. A leromlott állapotú telep területén aztán 1972-ben épült fel a tizenkét, akkor még csak nyáron használható műterem, amelyek ma is láthatók a kertben.

A három nap során a látogatók belekóstolhatnak a fotózás és a szitanyomás művészetébe, zenés irodalmi programon vehetnek részt, a műgyűjtő játékkal pedig Szentendre városa több kiállítóhelyének részvételével hívja kalandra az érdeklődőket. Színházi előadás is lesz a MANK Galériában: Horváth Kristóf – „Színész Bob” – és társulata Cigány magyar című előadását tekintheti meg a közönség.

A három napon a látogatók irodalmi programon és színházi előadáson is részt vehetenek
Fotó: MANK/Csákvári Zsigmond

Három kiállítás várja majd az érdeklődőket a fesztiválon: a kortárs magyar fotográfiában köszön vissza a mozgásművészet a MANK Galériá­ban a TáncKépek című, Eifert János fotóművész által válogatott tárlat, miközben a galéria mögött, a szentendrei régi művésztelepen a Szobrok a kertben című kiállításon tizenegy kortárs szobrászművész alkotása tekinthető meg. Az idén először, de hagyományteremtő szándékkal megrendezett nyári szobrászati tárlat a természet és a kultúra szerves egyesítését tűzte ki cél­jául. Ideiglenes kiállítást nyit a művésztelep Jeges Ernő-műtermében a Cseh Tamás-archívum is, hiszen fotókból, grafikákból, plakátokból készült válogatással, valamint archív felvételekkel idézi meg az énekest.

Könnyűzenei koncertek is lesznek az esti programok között: augusztus 31-én a Carson Coma és Mörk mellett a Blahalouisiana lép fel, szeptember 1-jén Keresztben jégeső címmel Bereményi Géza és Másik János estje Cseh Tamást idézi meg. Az egykori alkotótársak egy igazán különleges műsorral állnak színpadra, ami több lesz, mint egy Cseh Tamás-est: az író-költő készülő életrajzi regényéből olvas fel részleteket, a zeneszerző-énekes pedig Cseh Tamás- és Másik János-dalokat játszik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.