Terrortámadás a moziban

Az Egyesült Államokban épp a Srí Lankán elkövetett merényletsorozattal egy időben mutatták be a hazánkban is látható Hotel Mumbait. A valóságban is megtörtént iszlamista merényletet feldolgozó mozifilm világszerte nagyon népszerű, pedig már önmagában a megtekintése is erkölcsi dilemma elé állítja a nézőt.

Judi Tamara
2019. 05. 10. 14:12
null
Jó ötlet-e egyáltalán, hogy popcornt majszolva nézhetünk végig egy, a való életben is megtörtént mészárlást bemutató túszdrámát? Fotó: kerry monteen Forrás: Vertigo Media
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő éveknek valószínűleg elmaradhatatlan velejárója lesz, hogy a mozivászonról is visszaköszönjenek az egész világot sokkoló terrortámadások. Egyelőre vitatott, hogy jó ötlet-e családok tragédiáiból vagy egy-egy ország nemzetbiztonsági kudarcából popcorn-mozit csinálni.

A kételkedő hangokat erősítette az indiai–amerikai gyártású Hotel Mumbai megjelenése is, amely mind-amellett, hogy kifejezetten izgalmas thriller, rengeteg – talán már túl sok – morális kérdést vet fel. A legfontosabbat pedig máris említettük: elfogadható-e, ha egy multiplex mozi kényelmes székéből nézek végig egy, a való életben is megtörtént mészárlást?

Jó ötlet-e egyáltalán, hogy popcornt majszolva nézhetünk végig egy, a való életben is megtörtént mészárlást bemutató túszdrámát?
Fotó: Vertigo Media

A film a 2008 novemberében Mumbaiban történt, több mint 160 halálos áldozatot követelő merényletsorozatot dolgozza fel, mégpedig úgy, hogy az iszlamista terrorcselekmény egyetlen helyszínére, a nyugati turistáktól is hemzsegő Taj Hotelre összpontosít.

Az eredetileg Pakisztánból érkező fegyveresek több robbantást is végrehajtottak a fényűző luxusszállodában, ahol a hadiállapot nem csupán pár óráig, hanem napokig tartott.

A sokszereplős túszdrámát amerikai turisták, a helyi személyzet és az eszközhiány miatt a mészárlást sokáig csak kívülről figyelő rendőrök szemszögéből nézzük végig, de hiába is várnánk részleges happy endet és egy-egy szimpatikus szereplő túlélését, iszlamista részről, akárcsak a való életben, a filmvásznon sincs kegyelem.

Pár hatásvadász képkocka erejéig persze visszaköszön Hollywood: az egyik főszereplő, egy szikh vallású pincér rasszizmusból ad leckét egy fellengzős nyugati vendégnek, a film egyik legfeszültebb jelenetében pedig egy Allahhoz imádkozó nő életét kímélik meg.

Utóbbi a valóságban aligha történhetne meg: a közelmúlt egyik legvéresebb európai terrortámadását, a nizzai teher-­autós gázolást is iszlamista indíttatásból követték el, a muszlim merénylőt pedig egyáltalán nem érdekelte, hogy a 84 halálos áldozat közel harmada maga is az iszlám tanításait követte.

A terrorizmus okainak fejtegetését tehát hiába is várjuk a Hotel Mumbaitól, viszont annak nemzetközi fogadtatása nagyon is sokat elárul a jelenlegi társadalmi viszonyokról.

A nemrég az új-zélandi Christchurchben elkövetett lövöldözés nyomán a szigetországban a filmet levették a moziműsorról, a sajtóban pedig nagy nyilvánosságot kapott a húsvétkor Srí Lankán elkövetett támadás egyik túlélője, aki 2008-ban már a mumbai merényletet is a helyszínen élte meg.

A Srí Lanka-i terrorra egyébként sok helyen csak „Mumbai-modellként” utaltak. Szerencsétlen véletlen, de akik akkor nem értették, mit is takar a sajtóban emlegetett jelenség (többek között luxusszállodákban, nemzetközi figyelmet keresve gyilkolni), elég volt, ha csak elmentek a legközelebbi moziba, és választ kaphattak a kérdéseikre.

Ez történhetett a hollandiai Hágában is, ahol a Hotel Mumbai egy múlt heti vetítésére a rendőröknek kellett bevonulniuk. A nézők egy részét ugyanis megijesztette négy, a moziteremben tartózkodó férfi, akik a film alatt elkezdtek fel-alá sétálgatni. A hatóságok egy helikoptert is a helyszínre küldtek, ennek ellenére akadtak olyan mozirajongók, akik így sem mozdultak a székeikből, és inkább végignézték a százhúsz percnyi terrort.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.