„Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” – Honvéd ereklyék 1848/49-ből

A Magyar Nemzeti Múzeum október 6-án megnyílt kiállítása Máday Norbert harminc éve gyarapodó 1848/49-es gyűjteményéből válogat.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 19:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A forradalom és szabadságharc leverésére, a kegyetlen megtorlásra, az aradi vértanúkra emlékező tárlat ereklyéket, festményeket, litográfiákat, fegyvereket és felszerelési tárgyakat, díszszablyákat mutat be, olyan ereklyéket, amelyek múzeumi gyűjteményekben is ritkán vagy egyáltalán nem fordulnak elő.

Máday Norbertnek az elmúlt évtizedekben húsz történeti témájú könyve jelent meg és gyűjteményét számos múzeumban kiállították. A gyűjtő 19 éves korában kötelezte el magát a múlt kutatása és a magyar történelem tárgyi emlékeinek gyűjtése mellett.

Fotó: MNM

A kiállítás megnyitóján Benkő Tibor, honvédelmi miniszter köszönetet mondott Máday Norbertnek, amiért gondoskodik arról, hogy az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyekkel „elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak”.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta: a gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert. Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják.

A kiállítás november 24-ig látogatható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.