TIFF Filmfesztivál maszkban, nyitottan

Járványkörülmények közepette is helytállt az idén a 19. kiadásához érkezett kolozsvári Transilvania nemzetközi filmfesztivál. A kizárólag szabadtéri vetítéseket felvonultató seregszemle fődíját és közönségdíját is a Babyteeth című ausztrál produkció nyerte.

2020. 08. 10. 16:10
null
A nézők alkalmazkodtak a járvány okozta helyzethez Forrás: TIFF.ro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kisebb léptékben, szokatlan körülmények között, de idén is változatlan élményt nyújtott a Transilvania nemzetközi filmfesztivál (TIFF). Bár már önmagában is jelentős fegyverténynek számít, hogy a koronavírus-járvány sem volt képes törölni a rendezvényt, a színvonal sem sínylette meg a járvány miatti, sokak által túlzottan korlátozó intézkedéseket. A megszokott szervezési profizmus, igényes kínálat és a közönség szinte valamennyi előadáson telt házat biztosító érdeklődése tette felejthetetlenné a júliusról augusztus első felére csúsztatott rendezvényt. A közönség zökkenőmentesen alkalmazkodott a TIFF új rendszeréhez, egymástól megfelelő távolságot tartva állta ki a beléptetési sort, viselte a maszkot, foglalta el helyét a mozitermek kényelmét azért biztosítani képtelen székekben, és feledkezett bele a film varázsába.

A nézők alkalmazkodtak a járvány okozta kényszerhelyzethez
Fotók: TIFF.ro

A körülmények kényszere folytán ugyanakkor új vetítési helyszínek erősíthették meg helyüket a köztudatban, és egyben Kolozsvár és környéke épített örökségének magyar identitására is felhívhatták a figyelmet. A főtér, a Bánffy-palota udvara, a Farkas utca környéke mellett a bonchidai Bánffy-kastély – az erdélyi Verszália – vagy Bartha Ernő képzőművész magyarfenesi „birtokán” lévő Arkhai szoborpark is roppant hangulatos vetítési díszletnek bizonyult. Az előzetes szervezői félelmek ellenére a külső helyszínekre vezető 20-30 kilométeres út sem szegte kedvét az érdeklődőknek, holott a vetítések többsége késő este kezdődött.

A fesztivál díjait is rendhagyó helyszínen, a Román Opera helyett a főtéren osztották ki, bár a külföldi díjazottak egy része a járvány miatt nem is lehetett jelen az ünnepi eseményen. A Maria Ploae színésznő karrierjét honoráló életműdíj átadása után Hatházi András kolozsvári színész, zsűritag jelentette be, hogy a nemzetközi verseny fődíját, a Transilvania Trófeát az elsőfilmes ausztrál Shannon Murphy alkotása, a Babyteeth című produkció kapta. A fődíjasról az erdélyi filmes portál, a Filmtett így írt: „egy elvarázsolóan játékos és egyben drámai film, amelyben az egymástól való függés és a gyógyszerdrogok iránti addikció formálja a szereplők közötti viszonyrendszert.” A versenyprogramból a közönségnek is ez a film tetszett a leginkább, a román filmek közül pedig Andrei Zincă Şi atunci… ce e libertatea? (És akkor… mi a szabadság?) című, a kommunista deportálásokról szólót szerették leginkább. A román nagyjátékfilmes kategória fődíját az Acasă, My Home (Otthon) című, Radu Ciorniciuc által rendezett film vitte el. A legjobb rendező díját megosztva ítélték oda a belga Tim Mielantsnak (Patrick), és a kínai Zheng Lu Xinyuannak (The Cloud In Her Room).

Immár hagyományosan magyar napokat is tartottak a TIFF-en. A többnyire friss alkotásokat felvonultató kínálatból Kocsis Ágnes filmje, az Éden tíz évvel ezelőtt felmerült alapötlete – a rá leselkedő veszélyek elől magát elszigetelni kényszerülő, magányos ember története – a világjárvány jelenlegi valóságában szinte ismerősként hatott. Szász Attila rendező Apró mesék című filmje második világháborús történetet mond el, a háború utáni zűrzavaros állapotokat láttatja, egyik főszerepben a Saul fiában ismertté vált kolozsvári színésszel, Molnár Leventével. Levetítették Tóth Barnabás Akik maradtak című, 2019-ben a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt alkotását, valamint Boldizsár Márk modern Drakula-moziját, a Drakulics elvtársat is, illetve az Erdélyben forgatott Valan – Az utolsó hívás című filmet is. Két további román filmben Cristi Puiu Malmkrog, illetve a már említett És akkor… mi a szabadság? című alkotásban is láthattunk magyar színészeket, Téglás Istvánt és Skovrán Tündét, mindketten a háromszéki Barót kisvárosból származnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.