Tizenhárom bemutatót tervez a jövő évadban a Pécsi Nemzeti Színház

Forrás: MTI2019. 04. 24. 19:54

Tizenhárom új bemutatóval – műfaji és stílusbeli sokféleséggel – várja a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) a 2019/2020-as évadban a közönséget – tájékoztatta a teátrum szerdán az MTI-t.

Mint írták, új prózai előadások készülnek a nagyszínház, a kamaraszínház és az N. Szabó Sándor-terem színpadán egyaránt. Májusban már előbemutatóként színre kerül Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabja, Friedrich Schillertől az Ármány és szerelem a nagyszínházban lesz látható, akárcsak Moliere vígjátéka, Az úrhatnám polgár, amely Rudolf Péter első pécsi rendezése.

A klasszikus jellegű darabok mellett több kortárs művel is várja a nézőket a kamaraszínház: elsőként a Panthera című „szabadulójáték” elevenedik meg Kertész Erzsi könyve alapján. Az elveszett Csontváry című, pécsi kötődésű darab bemutatóját a Mobil című produkció követi Funk Iván rendezésében. Ismét Pécsen rendez Anger Zsolt, ezúttal Vinnai András Fúrnitúrját.

Az N. Szabó Sándor-teremben Köles Ferenc előadásában készül monodráma Tar Sándor novellái alapján. Vendégjátékként a bérletes előadások között szerepel majd a műsorban az És Rómeó és Júlia című egyfelvonásos is, Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter szereplésével.

A zenés előadások kínálatban szerepel „egy igazi családi musical”, az Oliver!, Bizet Carmenje, és „opera-patchwork” meghatározással A vihar kapujában című produkció.

A Pécsi Balett és a PNSZ koprodukciójában mutatják be a Csipkerózsikát, amely már májusban látható lesz a hetedik Pécsi Családi Színházi Fesztivál nyitóelőadásaként. A Carl Orff Carmina Burana című művéből készült balettelőadás premierjét pedig szeptemberre időzítik.

A Pécsi Nemzeti Színház beszámolt arról is, hogy az idei évadot várhatóan mintegy 125 ezres nézőszámmal zárják és a következő művészeti idényben tartani kívánják ezt a magas nézettséget. A teátrum emellett fontosnak tartja megerősíteni a középiskolás korosztály érdeklődését a színházi műfajok iránt – írták.

A színház arculata a következő hónapokban fokozatosan megújul, annak részeként a pnsz.hu címen rövidesen új honlap várja a látogatókat.

A teátrum felhívta a figyelmet arra is, hogy május 13-án indul az előbérletezés időszaka, amelynek során kedvezményes áron válthatják vagy hosszabbíthatják meg bérletüket a színház nézői. A megújuló bérletstruktúra átlátható, tervezhető megoldásokat kínál, és jelentős kedvezményeket biztosít – hangsúlyozták a közleményben.

A 2019/2020-as évadban a Pécsi Nemzeti Színház újonnan szerződtetett színészeiként köszönthetnek a nézők az egyetemi hallgatóként már megismert művészek közül hat fiatalt: Arató Ármint, Bach Zsófiát, Bera Márkot, Bergendi Barnabást, Fekete Gábort és Takaró Kristófot.

Rázga Miklós direktor az MTI-nek elmondta, hogy a nagyszínházban a teljes színpaddeszkázatot kicserélik; a felújítási munkálatokhoz a baranyai megyeszékhely önkormányzata 20 millió forintos forrást biztosít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.