Több ezren vettek végső búcsút Franco Zeffirelli olasz filmrendezőtől

Több ezren rótták le kegyeletüket kedden a 96 éves korában elhunyt Franco Zeffirelli világhírű olasz filmrendező emléke előtt az olaszországi Firenzében.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 21:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 2000 ember vett részt Zeffirelli gyászszertartásán a firenzei Santa Maria del Fiore dómban és az épületen kívül is több százan gyűltek össze. Dario Nardella firenzei polgármester keddre gyásznapot hirdetett a toszkán városban.

A szertartás kezdetén Zeffirelli koporsóját a firenzei városházáról vitték a dómhoz vitték, a szombaton elhunyt rendező koporsóját hétfőn a Palazzo Vecchio híres Ötszázak termében ravatalozták fel.

A neves rendező emlékére Giuseppe Betori, a város érseke mutatott be misét.

„Zeffirelli igazi fia volt Firenze városának, tanúja volt a legszebb és legdicsőbb arculatának és az újjászületésének. Városa ezzel a szertartással rója le végső tiszteletét előtte” – hangsúlyozta az érsek.

A keddi ceremónián részt vett Alberto Bonisoli olasz kulturális miniszter is.

Hétfőn mintegy 8000 ember – köztük politikusok, értelmiségiek és művészek – zarándokolt el Zeffirelli koporsójához, hogy végső búcsút vegyen a világhírű rendezőtől.

Firenze polgármestere is méltatta Zeffirelli erős kötődését a szülővárosához.

„Zeffirelli Firenzét képviselte a világban és a világot Firenzében. Firenze most visszaad a mesternek mindent, amit ő adott a városnak” – hangoztatta.

Dario Nardella hozzátette, hogy Firenze továbbra is szeretne otthont adni a rendező életművét bemutató intézménynek.

Franco Zeffirelli 1966-ban a várost sújtó és számos művészeti értékét megrongáló árvíz után dokumentumfilmet forgatott Per Firenze (Firenzéért) címmel. A film segítségével, amelynek a narrátora Richard Burton amerikai filmszínész volt, 20 millió dolláros támogatást sikerült összegyűjteni a helyreállítási és újjáépítési munkákhoz.

A rendező Firenze óvárosába költöztette az alapítványát, amelynek az volt a célja, hogy minél több ember számára elérhetővé tegye az életművét. A 4 ezer négyzetméteres barokk épületben, amelyet a város ajándékozott a művésznek 92. születésnapja alkalmából, megszámlálhatatlan gyűjtemény található: vázlatok ezrei, pompázatos operadíszletek modelljei, a hosszú életpályája alatt forgatott mintegy húsz film plakátjai. Zeffirelli a filmek mellett több mint harminc színdarabot és operát rendezett.

Az alapítvány értékes könyvtárában több mint tízezer művészeti, történelmi, irodalmi és színházi témákkal foglalkozó kötetet őriznek.

Franco Zeffirelli szombaton hunyt el római Appia Anticán álló házában, fogadott fiai, Pippi és Luciano, egy orvos és a San Tarcisio templom lelkésze voltak mellette.

A művész, aki hosszú ideje tüdőgyulladásban szenvedett, már egy héttel korábban felvette a halotti szentségeket – írta az olasz média a családra hivatkozva.

Zeffirellit a firenzei Porte Sante temetőben lévő családi kápolnában helyezik örök nyugalomba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.