Több mint 60 programot kínál a Zempléni Fesztivál

Több mint 60 programot, köztük komolyzenei és dzsesszkoncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat is kínál a Zempléni Fesztivál augusztus 9. és 18. között.

Forrás: MTI2019. 06. 25. 20:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több zempléni település, egyebek mellett Mád, Tarcal, Taktaharkány és Tolcsva szabadtéri helyszínei és műemlékei adnak otthont a fesztiválnak 40 helyszínen. A programok közt kirándulókoncertek, borterasz, tematikus napok és a kassai Rovás alkotócsoport művészeinek tárlatai is várják a közönséget – mondta el Turjányi Miklós fesztiváligazgató a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy az aktuális évfordulókhoz idén is kapcsolódnak a programokkal, így II. Rákóczi Ferencről és Ady Endréről is megemlékeznek.

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév eseményeként ad hangversenyt a Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 16-án a kassai Rodostói-ház udvarán. Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában az Ady Endre emlékére összeállított Így szerettek ők című estet láthatja a közönség.

A nyitóhangversenyen Mozart d-moll zongoraversenye és Berlioz Fantasztikus szimfóniája hangzik el a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a fesztivál rezidens zenekara, valamint Balázs-Piri Soma előadásában Sárospatakon – közölte Hollerung Gábor művészeti vezető, a BDZ ügyvezető zeneigazgatója.

A megérthető zene sorozatban Beethoven IX. szimfóniájának IV. tétele szólal meg, a Tokaj Fesztiválkatlanban augusztus 17-én FILMHarmonikusok címmel a legnépszerűbb filmzenékből készített összeállítás szólal meg a Budapesti Akadémiai Kórustársaság és a BDZ előadásában.

Augusztus 15-én Tokajban Szécsi Pál dalaiból rendeznek koncertet, Sátoraljaújhelyen 16-án Szarka Tamás és a Ghymes lép fel. A Szent Efrém Férfikar 14-i baskói koncertjét követően augusztus 15-én Sárospatakon a Basilica Minorban mutatja be Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére írt misztériumjátékát, a koncert egyben a mű magyarországi bemutatója is lesz.

A borterasz vendége lesz mások mellett a Nagy János Trió, a Hurdy-Gang trió, a Varga Bendegúz Quintet, valamint a Rátonyi Róbert Trió és Csejtei Ákos.

A kirándulókoncertek augusztus 12-én Hollóházára és Pálházára, 13-án Taktaharkányba és Bekecsre, 14-én pedig Újhutára és Erdőhorvátiba viszik a közönséget. Ezeken a programokon az A'la cARTe Kamaraegyüttes, a Rosella régizenei együttes, az Új Harmónia Fúvósegyüttes, a Virtuózok-nyertes Kökény Tamás, Bizják Dóra és Megyesi Schwartz Lúcia lép színpadra.

Tematikus napokkal augusztus 10-én Tarcalon, 15-én Mádon, 17-én Tolcsván várják az érdeklődőket. A délutáni kamara- és gyerekprogramokon fellép a Theater Brass Miskolc, a Jazzterlánc, a Hurdy-Gang, a Faremido Operatársulat, odesszai kocsmadalaikkal Jávori Fegya és Dunai Tamás, esténként a Jazzation, a Swing a'la Jango, Lackfi János és a Fugato Orchestra.

A fesztivál záróhangversenyén a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar immár nagyzenekarrá kiegészülve Karasszon Eszter gordonkaművésszel lép fel Ricardo Casero vezényletével a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint tíz pincészet borait is megkóstolhatják.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, hogy figyelemmel kísérik a Zempléni Fesztivál programjait augusztus 9. és 18. között, valamint ezt megelőzően is. A csatorna péntekenként egy-egy fesztivál helyszínéről jelentkezik majd, az előtte lévő napokon pedig, hétfőtől csütörtökig az Úton című blokkokban foglalkoznak a témával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.