Több mint százhatvanezer látogató a kultúrházakban

Idén először a Csoóri Sándor Alap támogatásával táncházszervezéssel hét határon túli település is csatlakozott a kezdeményezéshez.

Szekáry Zsuzsanna
2019. 03. 02. 14:14
null
A kortárs képzőművészet is teret kapott a rendezvényen Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat fő támogatójának, a Nemzeti Kulturális Alapnak (NKA) kiemelten fontos, hogy a vidéki és a kisebb településeken zajló kulturális életet is segítse, illetve a kisebb társulatok és kezdeményezések sikeréhez is hozzájáruljon, hiszen az ilyen rendezvényeknek köszönhetően rá tudjuk irányítani a figyelmet arra a kevésbé látványos, ámde kiemelten fontos munkára, amit a kistelepüléseken dolgozó szakemberek, köztük a művelődésszervezők végeznek nap mint nap – fejtette ki Lőrinczy György, az NKA alelnöke tegnap a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban.

A tizenharmadik Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat záró sajtótájékoztatóján Lőrin­czy György összegezte: több mint százhatvanezer ember vett részt február 15. és 17. között a 261 településen és 400 helyszínen megrendezett 1100 programon, és idén először a Csoóri Sándor Alap támogatásával táncházszervezéssel hét határon túli település is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az NKA alelnöke kiemelte, hogy egy ilyen rendezvénnyel a szakmai összefogást is támogatják.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke hangsúlyozta, hogy a Mindennap értéket adunk szlogen igenis működik, a rendezvények kimondottan az értékek megőrzésére fókuszáltak: komolyzenei koncertek, könnyed szórakozást nyújtó táncestek, táncházak, farsangi bálok, gyermekeknek szóló vetélkedők, kézműves-foglalkozások, előadó-művészeti csoportok nyitott próbái, sport- és rekreá­ciós programok valósultak meg.

Mint mondta, megyénként ötven-hatvan rendezvényt tartottak, a határon túli kulturális szervezetek is csatlakoztak, ami páratlan megmozdulás, és reményét fejezte ki, hogy jövőre még nagyobb szabású ünnep lesz a Kultúrházak éjjel-nappal, amelyet 2020-ban február 14. és 16. között rendeznek majd meg.

A kortárs képzőművészet is teret kapott a rendezvényen
Fotó: Éberling András

Az idei rendezvénysorozat eredményeit összefoglaló sajtótájékoztatón a szakmai pályázatok győzteseit is kihirdették. A #vankepedhozzánk? fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők. Az I. díjat Tóta Krisztián, a II. díjat Peka Roland, a III. díjat Rostás Bea Piros fotója nyerte. A Mindentegylapra! pályázaton a szervezetek programjait népszerűsítő plakátokat díjazták: az I. díjat Fekete Éva Panyolafesztre készült plakátja nyerte, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ Mesterségem címere plakátja, a III. helyezett pedig Jónás Attila Denevérek (Csongrád) című plakátja lett.

A sportpályázatra figyelemfelkeltő, az akció tartalmát és aktuális üzenetét erőteljesen megjelenítő, maximum egyperces reklámspotot vártak a szervezők. Az I. díjat a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ nyerte, a III. helyezett a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház és Hatvanger Zoltán, a különdíjas pedig az Abonyi Lajos Művelődési Ház Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhelyről Jandácsik Pál munkája lett. A látogatókat megszólító szelfipályázat győztese Czabán József Attiláné lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.